Svensk skärm ger nytt djup

På skärmen syns njurar och deras artärer. Radiologer sitter runt och diskuterar. Det är ingen vanlig skärmbild de studerar, utan en tredimensionell bild uppbyggd av bilder tagna med en datortomograf. Skärmen är en prototyp och en av ett fåtal i världen som klarar att visa 3d utan att glasögon krävs. Med en svensk teknik i botten ingår den i ett treårigt projekt för att ta fram ett system för att visa tredimensionella bilder av medicinska undersökningar i realtid.

-?Fördelen med 3d är att du intuitivt förstår vad du ser. Det gäller oavsett om du studerar kärl i hjärnan eller förträngningar i njurartärerna, säger Anders Persson, föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitetssjukhus.

Att man på den svenska skärmen kan se 3d utan glasögon är viktigt.

-?Man kan inte ha såna glasögon på sig när man ska undersöka en patient. Då ser man ju inte personen!

Anders Persson har en bakgrund som röntgenläkare och världskänd för sina bilder på människokroppen. Av de skärmar som testats har hittills ingen hållit måttet. Fram tills nu.

-?Bilden på Setreds skärm ser ut som ett hologram. Den har en klarhet och ett djup som ger de rätta proportionerna. Den är helt klart mycket lovande, säger Anders Persson.

Så har Setred också hittat en annan teknisk lösning än konkurrenterna tyska Siemens och franska Alioscopy. Medan de använder sig av ett system av vertikala linser för att få fram 3d-effekten visar Setreds skärm data i en hastighet som motsvarar en dvd i sekunden. Men oavsett var du sitter framför skärmen når bara två av bilderna ögonen, och de sätts ihop till en tredimensionell bild av hjärnan. Tricket är ett snabbt slutarsystem, som likt fönsterluckor öppnas för att släppa igenom olika bilder av objektet utmed skärmens bredd. Det gör i sin tur att det går att röra huvudet utmed skärmen, och se föremålet ur olika vinklar.

-?Vi är i slutfasen av att certifiera systemet för medicinsk användning. Sedan blir utmaningen att komma ut på marknaden, samtidigt som vi vidareutvecklar systemet, säger Thomas Ericsson, vd på Setred.

Hittills har företaget levererat två exemplar av skärmen. Ett står på CMIV i Linköping, det andra finns vid Rikshospitalet i Oslo. Nyligen såldes också ett system som ska användas för att leta olja i Norge. Prislappen låg på 1,5 miljoner kronor.

De 20 miljoner kronor som Setred nyligen fått in kommer främst från det norska private equity-bolaget Riekeles Finans, men även från likaledes norska Medinova och Springfondet. Thomas

Ericson hoppas på att ta in ytterligare 15 miljoner kronor i riskkapital inom den närmaste månaden.

Setred

Ort: Stockholm.

Grundades: 2004.

Antal anställda: 14.

Omsättning: 1,1 miljoner kronor 2009.

Riskkapital: 70 miljoner.

Huvudägare: Riekeles Finans.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.