Svensk it-miljardär i juridiskt storbråk
Xcelera gjorde en makalös resa på Amex-börsen i New York under 1999 och inledningen av 2000. Aktien sköt i höjden sedan bolaget lyckats positionera sig som ett av de hetaste dotcombolagen i USA.
Den främsta orsaken var huvudägarskapet i Mirror Image, ursprungligen ett svenskt bolag med affärsidén att snabba upp internet.
Xcelera-aktien steg över 70 000 procent på mindre än ett år och familjen Vik kunde sälja aktier för minst 250 miljoner dollar via privata holdingbolag våren 2000.
Men bubblan brast och Xceleras och Mirror Images löften till marknaden infriades aldrig. Dessutom visade det sig att Xceleras ägarandel i Mirror Image inte alls var så stor som bolaget hade meddelat marknaden.
Den kraftiga kursnedgången under 2000 i kombination med en potentiell informationslucka lockade till sig en rad class action-sugna advokater under hösten 2000. Det handlar om motsvarigheten till en svensk grupptalan där en advokatbyrå driver en process för aktieägarnas räkning i utbyte mot en andel av ett eventuellt framtida skadestånd.
Företeelsen har kritiserats i USA eftersom den anses leda till alltför många oseriösa stämningar. Grupptalan mot Xcelera och Alexander Vik, samt hans bror Gustav Vik, har dock överlevt åtta år av motprocesser och överklaganden.
Advokaterna på Boston-byrån Berman DeValerio Pease Tabacco Burt & Pucillo har dessutom lyckats övertyga domstolen om att rättegången ska täcka alla dem som köpte Xcelera-aktier under perioden april 1999 till augusti 2000. Det är under denna tid som advokaterna hävdar att Xcelera undanhöll information samtidigt som familjen Vik kunde sälja aktier.
De inledande turerna i det aktuella målet har pågått i snart åtta år. Nu verkar det dock som att parterna slutligen kommer att mötas i en rättegång. Enligt information från den federala distriktsdomstolen i Boston var en juryrättegång inplanerad till i går, tisdagen den 22 april (efter Affärsvärldens pressläggning).
Bröderna Vik har på förhand krävt att juryrättegången ska stoppas och att domstolen ska komma fram till ett utslag på egen hand. De hävdar att stämningen saknar grund och vill helst se att domstolen kastar ut hela målet. Om Xcelera och bröderna Vik förlorar processen riskerar de stora skadeståndsanspråk från de gamla aktieägarna.
Xceleras finansiella ställning är oklar i dagsläget. Aktien kastades ut från Amex 2004 och sedan 2006 får den inte alls handlas i USA, enligt order från Securities and Exchange Commission. Detta eftersom bolaget inte lämnat några reviderade bokslut under flera år. Mirror Image lever dock vidare och bolaget uppger att Xcelera fortfarande är största aktieägare.
Familjen Vik saknar inte heller tillgångar. Våren 2006 gjorde Alexander Vik ett försök att ta över Vivendi, som är ett av världens största medie- och underhållningsbolag. Under en period var Vik och hans affärspartners registrerade som största ägare i Vivendi, en aktiepost som värderades till över 10 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.