Svensk affärsman lever tyskt lyxliv

Wiking Mineral-grundaren Patrik Brinkmann bor i en lyxvilla i Berlin trots personlig konkurs i Sverige. Hans "patriotiska" verksamhet uppmärksammas nu av tyska tidningen Der Spiegel.

Patrik Brinkmann, grundare och genom sin familj tidigare storägare i Wiking Mineral, är åter föremål för mediernas granskning. Denna gång är det tyska Der Spiegel som granskat Patrik Brinkmanns tyska verksamhet. Enligt tidningen har familjen Brinkmann köpt en lyxvilla för 3,3 miljoner euro i Berlin.

I den nya bostaden ska flera möten ha anordnats för medlemmar i Brinkmanns stiftelse Kontinent Europa. Stiftelsen, med Patrik Brinkmann som grundare, beskrivs av Der Spiegel som en samlingsplats för personer på den extrema högerkanten. I ett manifest som publicerades på stiftelsens hemsida förra året heter det bland annat:

“Vi önskar ett Europa vilket motstår både afrikanisering och islamisering. Detta är inte negativt riktat mot befolkningen i Afrika eller Arabländerna, det är en intention för bevarandet av ett europeiskt Europa.”

Enligt tidningen köpte familjen Brinkmann lyxvillan i Berlin 2007. Patrik Brinkmann undertecknade köpeavtalet men formellt är det hans fru som står som ägare.

Patrik Brinkmann försattes själv i personlig konkurs av Nacka tingsrätt i mars i år. Han har skatteskulder i Sverige som uppgår till 12,5 miljoner kronor.

Det senaste året har familjen kapat banden med Sverige och bland annat sålt en villa i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

I december 2007 friade Svea hovrätt Patrik Brinkmann i ett skattemål. I tingsrätten dömdes han till åtta månaders fängelse men med ny försvarsadvokat och färre åtalspunkter föll åtalet i hovrätten.

På en punkt ansåg hovrätten att Patrik Brinkmann gjort sig skyldig till skattebrott, men den långa utredningstiden gjorde att han även friades på denna punkt.

“Preskriptionstiden för skattebrott är fem år. Den gärning Patrik Brinkmann befunnits skyldig till är begången i maj 2000. Patrik Brinkmann fick del av åtalet den 4 januari 2006, således efter den tidpunkt då preskription inträtt. Åtalet ska därmed lämnas utan bifall”, skriver Svea hovrätt i domen.

Medlemmar i familjen Brinkmann har under de senaste åren stått som storägare i en rad mindre svenska noterade bolag. Störst uppmärksamhet fick ägarandelen i Wiking Mineral, där Patrik Brinkmann också stod som grundare.

Skattemålet behandlades i tingsrätten samtidigt som Wiking Mineral skulle noteras på Aktietorget våren 2006. Styrelsen och ledningen kände dock inte till brottsmisstankarna. Turerna slutade med att familjen Brinkmann fick minska innehavet till under 10 procent.

Efter den friande domen i Svea hovrätt försökte Patrik Brinkmann även få skatteskulden avskriven. I ett förslag till uppgörelse erbjöd sig Brinkmann villig att betala 425 000 kronor till Skatteverket.

När detta inte gick försökte Brinkmann få skatteskulden avskriven på grund av preskription. Han överklagade därefter konkursbeslutet i tingsrätten både till hovrätten och Högsta domstolen utan att få rätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.