Sven Hagströmer är försiktig till börsen och fastigheter: ”Vi har inte passerat botten”

Sven Hagströmer har kassan i ordning men väntar tills "börsen hittat en jämviktspunkt igen". I en intervju med Affärsvärlden berättar finansmannen nu om vilken sektor på Stockholmsbörsen han aktar sig för – och glädjen över en ny Riksbankschef. "Vi är vana att vi ska sitta som kremlologer och försöka tolka vad centralbankschefen egentligen menar", säger han.

Hagströmer berättar också om:
✓ Jakten på ny VD till Avanza: "Många har hört av sig redan"
✓ Missade förvärven för Creaspac: "Vi var med och bjöd - men de kom in på börsen istället"
✓ Investeringen i Jacob De Geers och Prins Carl Philips bolag: "En väldigt, väldigt duktig VD"
Sven Hagströmer är försiktig till börsen och fastigheter: ”Vi har inte passerat botten” -
Sven Hagströmer är styrelseordförande i Avanza. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Hur känns det att Rikard Josefson slutar som VD på Avanza?

”Det är en väldigt bra fråga, jag har inte ställt den till mig själv ens. Men det är ju en bit fram, det är senast sommaren 2024 han ska sluta. Jag har väldigt mycket respekt för det här beslutet. Det finns annat i livet än att vara VD på Avanza. Han har gjort ett väldigt, väldigt bra jobb. Och sen lämnar det plats för nya krafter. Det är väl de tre reflektionerna.”

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Hur går jakten på ny Avanza-VD?

“Det är faktiskt många högt kvalificerade som har hört av sig redan, så det är väldigt roligt att det är ett attraktivt jobb. Det är nästan ett egenvärde i det, att vi får en sådan kvittens. Rikard har satt en ny standard som vi ska bygga vidare på. Han har varit väldigt duktig på att leda företaget under de här åren. Jag kan tycka att det kan vara jobbigt och mycket slit med att vara ordförande, men det är tio gånger värre att vara VD.”

Günther Mårder aviserade förra veckan att han skulle sluta som VD för Företagarna. Tror du han skulle vara aktuell för jobbet som VD på Avanza?

”Det får du fråga honom om. I nuläget finns det absolut ingen kandidat på det sättet. Vi sätter igång en strukturerad process direkt efter påsk där vi både tittar internt och externt och med hjälp av headhunters.”

Över till något annat. I veckan kom nyheten om att förvärvsbolaget APAC avvecklas. Creades har ju också ett SPAC-bolag i Creaspac. Hur går det på SPAC-marknaden?

”Det jag kan säga att vi har ytterligare ett drygt år på oss att göra det här. Och som vi brukar skriva i rapporterna: I takt med att börsen går ner så blir marknaden bara bättre och bättre.”

För att bolag blir billigare att förvärva?

”Ja, det var därför vi gjorde det. För vi såg att nu är det nog en topp på börsen och då kan det vara bra att ta in pengar. Vi gjorde en nyemission samtidigt som vi startade SPAC:en. Vi hade tre år på oss att hitta någonting riktigt bra. SPAC:en är konstruerad så att vi inte kan ta in vad skit som helst och sedan få 20% gratis. Vi har optioner där vi köper in oss ytterligare förutom det innehavet vi redan har i Creaspac. Så det ska vara något som vi tycker är riktigt, riktigt bra och som vi vill vara långvarig ägare till.”

Hur ser pipelinen ut?

”Ja, det är inte tomt kan jag berätta, vi har ju tackat nej till några. När vi startade så hade vi ett antal uppslag där vi var med och bjöd. Sen kom de bolagen istället in på börsen och först gick de upp som en raket och sen ligger de långt under emissionskursen. Då kände vi att det var bra att vi inte gav oss in på några överbud. Vi tyckte ändå att vi bjöd ganska bra, men de tyckte det var mycket bättre att gå på börsen.”

Finansmannen Sven Hagströmer.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Senaste månaden har det varit oro i banksektorn med tanke på konkursen i Silicon Valley Bank och UBS förvärv av Credit Suisse. Hur ser du på bankoron?

”Det här är ju banker som knappast utmärker sig för att vara välskötta, vilket är den minsta gemensamma nämnaren. Credit Suisse har ju jobbat för sin undergång i ganska många år. Till slut så lyckades de.”

Vad tycker du de borde ha gjort annorlunda i Credit Suisse?

”Nämen, det är så mycket. Det finns inga gemensamma nämnare där. Det är till och med så att, det skrev Bloomberg tror jag i en artikel, att UBS har jobbat i flera år på den här affären för de visste att den skulle komma. Det har varit det ena misstaget efter det andra efter det tredje. Det har varit så mycket saker. Vi som är lite äldre är vana att se schweiziska banker som rock solid. Så det är ganska förskräckligt det som har hänt. Och sen så, alltså, Too Big to Fail känner du ju till. Det här är Too Big to Jail. När de är för systemkritiska så behandlas de med silkesvantar. Det är faktiskt lätt upprörande. Det är ungefär som att är du skyldig banken en miljon så är det ditt problem, men är du skyldig banken en miljard då är det bankens problem.”

Så trots lite turbulens i banksektorn så är det i alla fall lugnt för de nordiska bankerna menar du?

”Ja, jag tror det. De nordiska bankerna är lite bättre kapitaliserade än EU-snittet. För Finansinspektionen har ställt rätt tuffa krav och det är väl ganska bra. Samtidigt som de svenska bankerna är lite annorlunda med så stor andel fastighetslån så tror jag att det där nog är väldigt väl genomtänkt av FI.”

SVEN HAGSTRÖMER

  • Styrelseordförande i bland annat Avanza och Creaspac. Äger och driver även investmentbolaget Creades.
  • Kom på plats 39 över Sveriges dollarmiljardärer 2023
  • Har även startat stiftelsen AllBright som arbetar för mer jämställdhet inom näringslivet
  • Egna portföljen består bland annat av: Sana Labs, Medoma, Lexly, Meitner och G-Loot Global Esports
  • Creades står på ägarlistan till bland annat: Avanza, Instabee, Creaspac, Stickerapp, Exsitec, Klarna, Stenhus Fastigheter, Lumenradio, Humble Group och Vestum.

Källa: Holdings

På tal om Finansinspektionen – de fick en ny chef nu vid årsskiftet, men det är kanske för tidigt att utvärdera honom?

“Ja, det är för tidigt. Men framförallt så fick Riksbanken en ny chef i Erik Thedéen och jag gillar honom för att när han var på Finansinspektionen var han väldigt tydlig. Han kommunicerade mål och medel och fanns med i den allmänna debatten och nu när någon journalist har sökt honom så har han alltid ställt upp. Jag tycker han har varit fördömlig som kommunikatör. Vi är vana att vi ska sitta som kremlologer och försöka tolka vad centralbankschefen egentligen menar.”

Vad tycker du om Riksbankens agerande så här långt med tanke på räntehöjningarna? Blir det fortsatta räntehöjningar under året?

”Ja, jag är rätt övertygad om det. I det här klimatet när det är så stor osäkerhet så tror jag att Erik Thedéen också kan, om det händer någonting, gå åt andra hållet. Men än så länge så ser saker och ting ganska bra ut i Sverige, bortsett från att vi har en ganska hög arbetslöshet. Vi har fått ett industrilöneavtal som jag tycker visar en återhållsamhet och en klokskap hos facket. Och nu gäller det att vi i övriga samhället gör vårt bidrag så att det inte bara är löntagarna som ska bekosta det här, utan det här gäller på prissidan också. Det här trycket som har varit på till exempel livsmedelshandeln tror jag är viktigt, att alla känner att man har ögonen på sig.”

Hur är din syn på börsen just nu?

”Jag tycker att det här avtalet ändå lägger någon typ av grund. Då vet du vad kostnaderna blir två år framåt. Sen har vi den här tok-svaga kronan, så exportindustrin går ju lite grann på steroider. Det gäller ju bara att det finns en utländsk efterfrågan också. Men finns den, så är det bäddat för en ganska god lönsamhet.”

Varför är svenska kronan så svag?

“Jag tror att det är effekter av den förda lågräntepolitiken tillsammans med att man förhoppningsvis underskattar styrkan i vår utrikeshandel till följd av den kommande lågkonjunkturen.”

Och hur agerar du själv på börsen?

”Vi har kassan i ordning och vi har inte använt den. När det kommer en sån där luftgrop som jag inte riktigt vet vad den beror på, så är det bättre att avvakta lite tills börsen hittat en jämviktspunkt igen. Det gäller ju även globalt. Det är beroendeframkallande med de här enormt låga räntorna vi har haft. Ett antal ekonomier är ju drogade och nu ska du avdroga de där ekonomierna inklusive den svenska. Nu börjar Riksbanken göra QT, Quantitative Tightening istället för Quantitative Easing, det är en rätt stor sak.”

Är det någon särskild sektor på börsen du tittar på just nu?

”Jag följer ganska noga bolagen med kommersiella fastigheter, där spelar banksystemet en viktig roll då obligationsförfallen kommer in. Men jag är tveksam till att bankerna kommer vilja eller kunna rulla över de här stora stockarna, som dessutom kommer med väldigt höga krav på räntor och kapital. Så det blir ganska tufft, jag tror inte på något sätt att vi har passerat botten. Jag tror att finansieringsproblem och opak redovisning inte talar för kommersiella fastigheter, men jag garderar med att jag inte följer branschen tillräckligt väl.”

Investmentbolaget Creades och Avanza är Sven Hagströmers överlägset största innehav. Men han har privat också gjort en rad onoterade investeringar – bland annat i Meitner. I utbildningsplattformen Meitner finns förutom Hagströmer även Jacob De Geer, förre fotbollsdomaren och investeraren Jonas Eriksson och Prins Carl Philip i ägarlistan.

På frågan om varför han investerat i Meitner, svarar Hagströmer:

Vetenskapskvinnan Lise Meitner vid FN:s konferens för fredlig användning av kärnenergi 1958. Foto: UPI/TT

”Jag ser en person som är väldigt väldigt duktig, nämligen VD:n och grundaren Adrian Andersson. Och sen råkar han vara son till förre finansinspektionschefen Martin Andersson, som jag känner och jag tror att sonen kontaktade mig efter uppmaning från sin pappa. Han vet om att jag brinner för skolan och så visade han upp det här bolaget. Företaget är också döpt efter någon som jag tycker ohyggligt mycket om, nämligen Lise Meitner. Det var hon som kom på första atomkärneklyvningen, men hon fick inget Nobelpris. Det var hennes manliga kollegor som fick det. Meitners VD gör ett väldigt väldigt bra jobb och jag tror att det finns alla förutsättningar att de blir marknadsledande i skolan med sitt system.”

Är det något annat med affärsmodellen eller bolaget som du tycker är intressant?

”Det är främst entreprenörsandan. Sen är han en tredjedel så gammal som jag är, så det bådar gott för framtiden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.