Sven-Christer Nilsson tror på e-handel
Riskkapitalbranschen har fått mycket stryk den senaste tiden. Börsnoterade bolag som Ledstiernan och Extended Capital Group ser sina aktiekurser passera nya bottennivåer så gott som dagligen.
Onoterade bolag såsom Startupfactory slipper tills vidare marknadens hårda dom. Ännu så länge är endast en mindre del av företagets kassa på 500 Mkr placerad. Men verksamheten står inte stilla. Fyra av de hittills tio placeringarna är gjorda de senaste fyra månaderna.
”Vi ser egentligen inte värdet på våra investeringar förrän vi går ur dem. Men vi får en indikation när vi tar in ytterligare kapital på vägen. Det ser bra ut hittills, trots den allmänna nedgången. Men vi går också in mycket tidigare än de flesta andra och berörs kanske mindre därför”, säger Sven-Christer Nilsson.
Men sajten MS Freckles som ni hade investerat 70 000 kronor i gick ju i konkurs nyligen? ”Det var en mycket liten investering, men affärsmodellen var oprövad och marknaden accepterar inte alltid det nya. Men jag tror att mycket av det de ville göra kommer tillbaka, en sajt med innehåll riktad mot en viss målgrupp och idén att använda en såpa var bra.”
Är er huvudinriktning fortfarande mobilt internet? ”Ja, men vi har svängt från enbart tjänster till mer teknik. Det vi har sett är att mobilt internet ställer krav på nätets arkitektur. Därför satsar vi nu på produkter som ska göra det möjligt att bygga och leverera effektiva tjänster på nätet. Men hårdvara tar längre tid och kostar därför mer att utveckla, det var därför vi tog in kapital från Investor, Softbank och Carnegie. Annars hade vi klarat oss ett slag med det kapital vi själva hade.”
Hur mycket var det? ”Det vill jag inte säga.”
Marknaden har ju varit väldigt skakig för allt vad IT heter, hur påverkar det er? ”Priserna har stagnerat genom att marknaden nyktrat till. Men priserna kommer att öka för bra bolag. Det finns fortfarande mycket kapital på marknaden, amerikanska riskkapitalbolag har avsatt flera miljarder dollar för Europa och det driver upp priserna.”
Marknaden för e-handel har ju fullständigt rasat ihop, är inte det ett problem för mobilt internet, genombrottet bygger ju på ökat tjänsteutbud som attraherar användarna? ”Det faktum att ett par e-handelsbolag har gått i konkurs betyder inte att konceptet e-handel mot konsument är fel. Det kommer att ta fart när mobilt internet kommer, men e-handeln blir stort även på fasta nät. Men vi kommer framförallt att använda mobilt internet till vardagsnära tjänster, som biljettbokningar, nyheter, e-post, och spel. Det var spelindustrin som drev PC-utvecklingen och jag tror att den på sikt kommer att driva även utvecklingen av mobilt internet.”
Men ännu har det inte slagit igenom. Är WAP ett misslyckande? ”Det är för krångligt att använda, men vi behöver en metod att på ett enkelt sätt överföra information från nätet till telefonen. Vilken teknik det blir i slutändan vill jag låta vara osagt. Men WAP kommer kommer nu med många tjänster för GSM och senare GPRS.”
Vissa bedömare hävdar att tekniken som kallas blåtand är billigare och bättre än tredje generationens mobilsystem UMTS? ”De som hävdar det, exempelvis företaget Brave New World, har egna system som de vill sälja. 3G-nätet är oöverträffat när det gäller täckning. Men det kommer att behöva kompletteras med flera andra system. Nästa generation mobilsystem , den fjärde, kommer att vara som ett paraply för olika standarder som är bra för olika situationer.”
Kommer det gå att ta betalt för mobila tjänster? ”Ja, det finns en vana hos mobilanvändarna att betala för tjänster så det tror jag inte är något problem.” Hur kommer betalningen att gå till om flera operatörer är inblandade? ”Vem som tar vad betalt av vem är en knäckfråga som ännu inte är löst. Risken för många mobiloperatörer är att de bara blir transportörer av data och kopplar ihop innehållsleverantör med abonnent. För att kunna tjäna pengar måste operatörerna kunna leverera ett grundläggande tjänsteutbud till abonnenten i form av exempelvis e-post, nyheter och banktjänster. Det ska ingå i grundutbudet, här var Europolitan tidigt ute och mutade in ett område åt sig.”
Hur ser du på portalernas möjligheter? ”På sikt kommer det bara att finnas kanske fem generella horisontella portaler i världen. Men det kommer att finnas tusentals vertikala portaler som är nischade mot en särskild målgrupp. Portalerna trodde att de skulle kunna ta betalt för att förmedla länkar till sajter, men det går inte. Det blir också svårt att leva på annonser, en mindre portal kommer bara att kunna sälja annonser om målgruppen är väl definierad. Inom sin nisch kan de mindre portalerna också utveckla e-handel.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.