SvD: FI anklagar SEB för systematiska brister i arbetet mot penningtvätt

Finansinspektionen har rapporterat sex SEB-kunder till Finanspolisen, enligt "hemliga dokument" som SVD har tagit del av.
SvD: FI anklagar SEB för systematiska brister i arbetet mot penningtvätt - arenastaden-seb-affarsvarlden-700_binary_6867204.png

I dokumenten anklagar FI banken för “systematiska” brister i arbetet mot penningtvätt – en kritik starkare än den som riktades mot Swedbank.

Det skriver tidningen.

Det var i december 2016 som Finansinspektionen skickade en hemligstämplad skrivelse till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och dåvarande vd Annika Falkengren. Skrivelsen sammanfattade en granskning som Finansinspektionen genomfört av banken och som ledde till att FI själv valde att anmäla sex av SEB:s kunder till Finanspolisen för misstänkt penningtvätt.

Sammantaget konstaterar FI att SEB har “åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen” och granskningen leder till en rad åtgärder från myndigheten.

Det framgår av ett internt utrednings-pm som färdigställts på myndigheten den 3 april 2017. Pm:et är direkt kopplat till skrivelsen som banken fick i december:

Finansinspektionen noterar vidare i pm:et att SEB:s eget övervakningssystem larmat 29 gånger för misstänkta transaktioner under den tolvmånadersperiod som granskats – ändå har inget av fallen vidarebefordrats till Finanspolisen.

FI:s kritik av SEB blir, enligt Svd, allvarligare än kritiken myndigheten riktat mot Swedbank. Båda fallen handlar det om bristande kundkännedom, men det är bara i SEB:s fall som bristerna beskrivs som systematiska.

Det är en beskrivning som SEB hittills inte velat kännas vid.

“Vi känner inte igen oss i detta”, sade SEBs chef för regelefterlevnad, Gent Jansson, till SVD i december förra året.

FI har nyligen inlett en ny, stor granskning av SEB och deras skydd mot penningtvätt. Den här gången är fokus Baltikum, där SEB är en av de största bankerna.

Den nya granskningen av SEB beräknas vara klar i oktober i år. Om det blir fråga om en sanktion bör ett beslut om detta kunna fattas före årsskiftet, enligt FI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET