Svårfångade Scala
Scalas styrka ligger i dess marknadsposition. Scala är detsvenska programvaruföretag som har nått längst i sininternationalisering. Programvaran finns etablerad i 90 länderoch ��r översatt till 30 olika språk. Huvudinriktningen är mindreoch medelstora företag, inklusive dotterbolag till de riktigtstora internationella koncernerna.
Scalas problem blev uppenbara under fjolåret. Introduktionen avden nya programversionen Scala 4.1 blev upp till ett halvårförsenad jämfört med vad som ursprungligen var tänkt. Dessutomhar de planerade förvärven av Scalas partner försenats kraftigt.
Dessa problem blommade ut i ett katastrofresultat för 1996 förScala International. Resultatet före skatt slutade med enförlust på 47 miljoner kronor, att jämföra med en prognostiseradvinst på 20 miljoner kronor.
Företaget har varit mycket knapphändigt med informationen omutvecklingen för hela Scala-gruppen, det vill säga inklusivepartner under 1996. Företagets hänvisning till att bolaget haransökt om att noteras på amerikanska Nasdaq-listan, förefallermärklig i det här sammanhanget.
Med stor sannolikhet har den sammantagna försäljningen blivitmindre än förväntat, på grund av förseningen med den nyaversionen. På många marknader ligger en stor del avförsäljningen i slutet av året. För 1995 uppgick hela Scala–gruppens omsättning till motsvarande 100 miljoner dollar ochför 1996 låg prognosen runt 160 miljoner dollar.
Frågan är vad allt strul har betytt för Scalas framtidaförutsättningar. Att förlora tid och tära på kundernasförtroende är ödesdigert i denna bransch där många kunder börjaroroa sig för sina befintliga affärssystems status inför år 2000.För Scala ser 1997 ut att bli året då det mesta måste klaffa.Under året skall bolaget fortsätta att få ut Scala 4.1 på deolika lokala marknaderna, dessutom är lanseringen av Scalas nyaobjektorienterade programgeneration Polaris planerad till i år.Därutöver har Scala kvar att genomföra merparten av departnerförvärv som ursprungligen var planerade att varagenomförda under 1996. Ett av dessa företag är av den i Ungernbörsnoterade partnern Scala ECE, som harförsäljningsrättigheterna till Scala i 17 länder i Öst- ochCentraleuropa..
För Scala är förvärven av dessa partnerbolag nödvändiga för attstärka bolagets finansiella ställning. Förklaringen till dettaär att Scala har låtit partnerbolagen ta en mycket stor del, 78procent i stället för normala 50 procent, av licensintäkternafrån programförsäljningen. Den höga licensandelen harnaturligtvis varit en drivkraft för partnerbolagens försäljning.För partnerbolagen är uppköp också att välkomna, eftersom de ärberoende av att Scala har en tillräcklig finansiell styrka föratt kunna hänga med i produktutvecklingen och möta den hårdnandekonkurrensen, inte minst från IBM:s Concorde.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.