Grönland
Svåråtkomliga mineralskatter på Grönland: ”Finns bättre platser”
Efter presidentinstallationen under måndagen upprepade Donald Trump återigen sitt intresse för Grönland.
Grönland, som är en del av Danmark, har en av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Den har lyfts fram som ett skäl till Donald Trumps intresse för världens största ö.
Under de senaste veckorna har värderingarna också rusat på flera bolag med exponering mot Grönland inom råvaror och utvinning av mineraler.
Men attraktiviteten i dessa möjligheter ifrågasätts från flera håll.
Inget nytt under solen
Grönland har historiskt varit föremål för många hopplösa satsningar på att utvinna naturresurser. Det skriver Javier Blas, Bloombergs profilerade kolumnist inom råvaror.
Det har gjorts försök att utvinna olja alltsedan 70-talet, dock utan framgång, slår Javier Blas fast. Gällande oljefyndigheterna på Grönland skriver han:
“Av dessa ligger mer än hälften norr om polcirkeln, vilket gör deras exploatering mycket svår och kostsam, om inte omöjlig.”
Några är lokaliserade till de sydligare delarna, men de flesta är för små för att vara intressanta. Detta enligt en dansk geologisk undersökning från 2023.
Låga koncentrationer
Även om det finns 1,5 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller så är koncentrationerna inte så höga, påpekar Javier Blas.
Då såväl USA som Kina, Brasilien, Vietnam, Indien och Australien har mer mineraler och dessa länder sannolikt är förknippade med lägre kostnader menar Blas att de grönländska reserverna är överskattade.
“Om USA verkligen menar allvar med att säkra sin mineralförsörjning så finns det bättre platser att använda sitt diplomatiska inflytande”, avslutar Blas.
Richard Milne, som är Nordenchef vid Financial Times, är inne på samma linje.
“Det finns bara en aktiv gruva – som producerar anortosit, som främst används i glasfiber – och den går med förlust”, skriver Milne i en kommentar.
Mest retorik
Richard Milne menar att utspel om Grönland ger betydande positiv publicitet för Trump i USA. Den dåliga tillgängligheten, den bristfälliga infrastrukturen och det kalla klimatet gör det dock dyrt och svårt att exploatera de stora fyndigheterna.
“Liksom många andra aspekter av Arktis verkar affärspotentialen på Grönland enorm, men verkligheten lever ofta inte upp till förväntningarna, och förändringar tar lång tid”, summerar Milne.
Läs mer:
Aktierusch på Grönland – värderingarna rusar efter Trumps utspel
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.