Svag svensk tillväxt
Visst, nu talas det om en avmattning av den kinesiska tillväxten, men det mesta pekar ändå på att Kina under överskådlig framtid kommer att utgöra en av världens allra mest intressanta platser.
Det räknar i alla fall de svenska exportföretagen med, och varje koncernchef med åtminstone normal självbevarelsedrift målar upp ambitiösa mål för tillväxt i framför allt Kina. Ett exempel är ABB, vars ordförande Jürgen Dormann nyligen berättade att företaget lagom till de olympiska spelen i Peking 2008 ska ha dubblerat sin försäljning i Kina till 4 miljarder dollar. Även antalet anställda kineser ska öka kraftigt, från dagens 7 000 till 12 000.
Ett annat exempel är Volvo, som i år invigde en ny lastvagnsfabrik i östra Kina och planerar att starta en hälftenägd motorfabrik. Även här är visionerna storslagna. Till 2010 ska antalet sålda lastbilar i Kina ha tiofaldigats till 10 000 per år, och totalt i Asien ska försäljningen ha ökat till 20 000 per år.
Eller Atlas Copco, som siktar på att inom några år uppnå “en mer jämn” fördelning mellan marknaderna Asien, Europa och Nordamerika. I dag ligger den asiatiska andelen på 16 procent.
Faran med visioner
Listan på stora visioner kan göras lång, men det viktiga är att komma ihåg att det är just visioner. Och risken med visioner är att de inte blir mer än vackert formulerade idéer.
Affärsvärlden har därför valt att backa bandet några år för att se hur de stora exportföretagen i realiteten har utvecklats på den asiatiska marknaden. Att det idag händer stora saker i exempelvis Kina är ju knappast någon överraskning för företag som Sandvik, Atlas Copco, ABB, Electrolux och SKF, som sedan flera decennier har varit ledande spelare i sina nischer, med hela världen som arbetsfält.
Tabellen här under visar hur stor del av företagens försäljning som gick till Asien under de nio första månaderna 1999 respektive motsvarande period i år. Under dessa år har vissa av företagen stöpts om ordentligt rent strukturellt, exempelvis har ABB ynglat av flera verksamhetsområden och Ericsson har minskat exponeringen mot mobiltelefoner. Men för den som vill granska företagens utveckling på olika geografiska marknader spelar detta ingen roll.
Man ska även komma ihåg att de flesta företag inte särredovisar försäljningen till exempelvis Kina, utan talar i stället om jättemarknaden Asien där även mer mogna ekonomier som Japan och Australien ingår. Särskilt för Sandvik och Atlas Copco är detta viktigt, då Australien är en stor och viktig köpare av gruvutrustning.
Så hur har då utvecklingen sett ut under de senaste fem åren? Generellt sett kan man slå fast att ökningen av den försäljning som går till Asien i de flesta företag har varit signifikant, men att andelen fortfarande är på en förvånansvärt låg nivå. De svenska företagen har alltjämt Västeuropa och Nordamerika som sina överlägset viktigaste marknader.
Många har bränt sig
Och även om dagens visioner är storslagna känns det rimligt att ta dem med en stor nypa salt. En ökad närvaro i Asien kommer till största delen att ske försiktigt, med organisk tillväxt kombinerat med köp av mindre företag. Många av företagen på listan har som bekant bränt sig ordentligt på misslyckade företagsköp, däribland ABB, Volvo och Gambro. Företagens styrelser har dyrköpta erfarenheter och har förhoppningsvis blivit försiktiga.
Atlas Copco är ytterligare ett exempel. Liksom många andra företag på listan har Atlas gott om pengar att spela med, men har samtidigt knappast glömt köpen av de amerikanska uthyrningsföretagen som kostade åtminstone 7 miljarder kronor för mycket. Mindre köp i Asien kommer säkerligen att göras, såsom köpet av kompressorföretaget Liu Tech 2002, men fokus ligger i stället på att utvidga kapaciteten i de anläggningar som redan finns. Nyligen investerade Atlas i fördubblad kapacitet för sin fabrik för kompressormontering i Wuxi i östra Kina.
Den som vill “betta” på Asien genom köp av svenska aktier bör därför titta på vilka företag som gjorde något av sina visioner i slutet av 1990-talet i stället för att lita blint på dem som säger samma sak i dag. Och trots alla sina motgångar de senaste åren är det ABB som framstår som den stora vinnaren. Det Jürgen Dormann talar om i dag är nämligen bara en förlängning av vad hans företrädare Percy Barnevik sa om Asien och andra tillväxtmarknader i årsredovisningen 1998:
“På lång sikt kommer dessa marknader klart att bli världens främsta drivkrafter för ekonomisk tillväxt, och ABB kommer att vara där.”
Så har det också blivit. Sedan 1999 har ABB ökat sin exponering mot Asien från 12 till 21 procent, och skapat lovande förutsättningar för dagens vision om att Kina om fyra år har gått förbi Tyskland som företagets näst största enskilda marknad.
Och hur är utvecklingen för Ericsson, Stockholmsbörsens största och viktigaste företag? Kina är i dag Ericssons näst viktigaste land med 8 procent av faktureringen under årets tre första kvartal. Men sett fem år tillbaka har andelen försäljning som går till Asien faktiskt minskat, från 21 till 19 procent.
__________________________________
Bubbelvarning
Kinas BNP väntas i år öka med nära 10 procent och nästa år med 7 procent, och det finns en oro för överhettning.
Industriproduktion, bankernas utlåning och investeringar har alla minskat något den senaste tiden, men i många bedömares ögon är minskningen inte tillräcklig för att stävja det stigande inflationstrycket. Energibrist har skapat svåra flaskhalsar, och särskilt i Shanghai har fastighetspriserna på kort tid nått fantastiska nivåer.
Kina har nyligen höjt sin styrränta något i ett försök att lugna ned tempot, men åtstramningen är sannolikt i minsta laget. Exempelvis investmentbanken Morgan Stanley räknar med att Kina befinner sig i en klassisk “boom-bust cycle”, och spår att en kraftig nedgång för ekonomin nu ligger några månader snarare än år fram i tiden.
Även svenska företag har känt av ned senaste tidens långsammare, men fortfarande mycket snabba tillväxt. Men någon större oro finns knappast i de senaste kvartalsrapporternas vd-ord:
Atlas Copcos Gunnar Brock:
– Tillväxten av efterfrågan i Asien tros fortsätta, dock i en lägre takt jämfört med de senaste kvartalen.
Ericssons Carl-Henric Svanberg:
– Asien och Oceanien fortsätter att utvecklas väl med ökad användning och abonnenttillväxt.
SKF:s Tom Johnstone:
– Efterfrågan på SKF:s produkter och tjänster förväntas bli påtagligt högre i Asien under fjärde kvartalet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.