Svag start för nykomlingarna

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen har tappat lite mark mot index på slutet, främst på grund av en svag inledning för portföljens nykomlingar.

Avkastningsportföljen har tappat cirka 1 procent sedan förra uppdateringen samtidigt som Stockholmsbörsen stigit något.

Tyngt utvecklingen har framförallt de tre nykomlingarna: Allgon, Elanders och Moberg Pharma gjort. Bästa utvecklingen på kort sikt har Rezidor haft. Även Essity har utvecklats åt rätt håll.

Nedan visas läget i Avkastningsportföljen vid lunchtid på onsdagen:

avkport_23maj.PNG 

BRA CHANSER FÖR MOBERG
I en tidigare uppdatering lyfte vi fram Moberg Pharmas positiva organiska utveckling under första kvartalet. Från rapporten tar vi också med oss följande från Peter Wolperts vd-ord, vilket är ungefär i linje med det han uttryckte till Affärsvärlden i samband med vår köprekommendation:

“En ofta refererad artikel i Nature Biotechnology visar att för produkter baserade på beprövade substanser – som MOB-015 – är sannolikheten för positiva fas 3-data 79 % i genomsnitt för alla indikationer. Statistiken visar också att inom infektionssjukdomar är sannolikheten till framgång ännu högre än för genomsnittet.”

Vidare framgick av rapporten att Moberg Pharma nu ser en betydligt större potential för BUPI:

“Baserat på en analys av LifeSci Capital, har Moberg Pharma ökat sin bedömning av den årliga försäljningspotentialen för produkten från 50–100 MUSD till 100–200 MUSD, givet framgångsrik kommersialisering inom oral mukosit och ytterligare åtminstone en indikation.”

Positiva nyheter kring båda bolagets fas 3-projekt alltså. Men frukterna ligger en bit fram i tiden.

LYCKAS ALLGON FINANSIERA?
I fallet Allgon aviserades på onsdagen att bolaget planerar att finansiera en stor del av det i våra ögon attraktiva Tele Radio-förvärvet med ett obligationslån på 275 miljoner kronor.

Lyckas bolaget sälja obligationerna återstår 75 miljoner att finansiera med nytryckta aktier, vilket skulle innebära drygt 9 miljoner aktier. Antalet aktier i Allgon skulle då öka till omkring 30 miljoner aktier.

Låneandelen är större än vi räknat med och innebär således en mindre utspädning för aktieägarna. Men nu gäller det att ro obligationsemissionen i hamn också.

NYHETER I LINDAB?
Omvandlingsnumret Lindab håller kapitalmarknadsdag den 4 juni. Förhoppningsvis kan bolaget då ge lite mer information om den pågende renodlingen av koncernen mot ventilationsområdet.

Efter ett mycket starkt första kvartal för Building Systems såg ledningen en möjlighet att avyttra verksamheten. Givet en het M&A-marknad är det onekligen inget dumt tillfälle att avyttra icke-kärnverksamheter.

I ägartjänsten Holdings noterar vi att prisbelönta hedgefonden Origo och duktiga fondförvaltarna Prior & Nilsson har ökat i Lindab på slutet. Även tidigare hedgefondstjärnan Harald Lundén har dykt har dykt upp i ägarlistan via Eikos AB.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.