Svag global efterfrågan dämpar exportutsikterna

Exportchefsindex (EMI), som speglar stämningen bland svenska varu- och tjänsteexportörer, har fortsatt nedåt till tredje kvartalet och minskade 2,8 enheter och ligger nu på 57,8.
Svag global efterfrågan dämpar exportutsikterna -

Det råder fortfarande optimism bland exportföretagen men en hög inflation, stigande räntor och svagare global efterfrågan dämpar utsikterna för svenska exportbolag, skriver Business Sweden.

“Delindex för lönsamheten i exportförsäljningen på tre månaders sikt föll kraftigt till 45,7, vilket är under 50 som är skiljelinjen mellan optimism och pessimism. Detta tyder alltså på en pessimistisk syn och en avmattning på exportmarknaden”, förklarar Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Däremot indikerar delindexet en rejäl återhämtning i förväntad exportefterfrågan från Asien samt Central- och Östeuropa. Trots återhämtningen har exportbolagen fortsatt en dyster syn på Central- och Östeuropa.

I Västeuropa har delindexet fallit med 10,2 enheter men ligger fortsatt över 50-strecket.

“Det kraftiga fallet i index för förväntad exportefterfrågan från Västeuropa beror till stor del på Europas stora beroende av import av gas och olja från Ryssland, vilket har lett till energikris i Europa med kraftig nedrevideringen av tillväxten som följd”, avslutar Lena Sellgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group