Svacka skapar köpläge
Spelbolagen har haft ett kämpigt år på börsen. En ökad oro kring beskattning och konkurrens har skapat osäkerhet kring vinsttillväxten framöver. De renodlade operatörerna har tappat mellan 30 och 40 procent sedan årsskiftet samtidigt som spelleverantörerna har klarat sig betydligt bättre med nedgångar kring dryga 10 procent.
Operatören Unibet har tappat 30 procent från kursrekordet i december förra året. Aktien fick storstryk i samband med Brexit och ytterligare en smäll vid halvårsrapporten. Aktien handlas fortfarande under dessa båda nivåer. Efter halvårsrapporen har analytikerna sänkt vinstprognoserna med 9 procent för 2016 men lämnat 2017 oförändrat. Är det läge att fynda aktien?
Rörelseresultatet fördubblades under första kvartalet, men var oförändrat under andra kvartalet. Förutom en lite sämre sportsbettingmarginal bidrog väsentligt högre spelskatt och högre marknadsföringskostnader än väntat till att aktien dök 6 procent på rapportdagen.
Även om sportbettingmarginalen i kvartalen varierar med utfallet i de olika evenemangen så är trenden svagt fallande det senaste året. Möjligen är det för tidigt att dra en slutsats, men Unibet har skruvat upp utbetalningsandelen lite grann, vilket vd Henrik Tjärnström delvis bekräftade vid senaste rapportpresentationen. Vid vissa turneringar kan återbetalningen vara så hög som 97,5 procent. Det är rimligt att anta att Unibets marginal på sportspel kan vara under fortsatt press framöver givet den hårdnande konkurrensen.
Spelskatten fördubblades jämfört med föregående år. Unibet har en stigande andel av spelöverskottet från reglerade marknader, i nuläget en dryg tredjedel, och det är naturligt att spelskatten stiger. Spelskatten blev dock extra hög givet att Unibet hade stor omsättning från just Frankrike och fotbolls-EM. Den franska spelskatten är baserad på omsättning och inte spelöverskott, vilket innebär att utfallet av kundernas spel blir avgörande. Den väsentligt högre spelskatten i Frankrike innebär att Unibet i nuläget ligger på break-even-nivå i landet. I Nederländerna väntar sannolikt en högre skattesats från 2018 och i Belgien ska spelbolagen momsbeläggas inom kort.
Marknadsföringskostnaderna var också väsentligt högre än föregående år, men där är vi inte lika oroliga. Under år med fotbolls-VM eller EM så är andra kvartalet ett investeringskvartal med svag lönsamhet och avkastningen kommer kvartalen efter. Under de sex turneringsåren för perioden 2006 till 2016 har rörelseresultatet fallit med mellan 20 och 30 procent mellan första och andra kvartalet. Marknadsföringskostnaderna kommer att falla andra halvåret och bolaget kommunicerar att helåret landar kring 27 procent av spelöverskottet.
Det som lockar i Unibet är trots allt den höga tillväxten. Rensat för valutaeffekter och förvärv växte Unibets spelöverskott organiskt med 29 procent under andra kvartalet. Det är väldigt högt och bolaget tar stora marknadsandelar i Norden och Västeuropa. Som en av de största operatörerna i Europa är Unibet väl positionerat och dessutom i en sits att fortsätta konsolidera marknaden. En ökad skattekostnad i Europa bör driva på konsolideringen i jakten på storlek.
I andra fatet finns att många investerare sannolikt har stora spelvinster att ta hem, nu senaste grundaren och ordförande Anders Ström som sålde en del av sitt innehav. Pessimismen i sektorn är dock överdriven.
Unibets vinstutsikter i det korta perspektivet är fortsatt positiva. Chansen finns att tredje kvartalet överraskar på uppsidan och för helåret bör vinsttillväxten hamna kring 40 procent. För det värderas aktien till p/e 17, vilket inte är särskilt utmanande. Justerat för nettokassan landar ev/ebit på 13 på 2017 års prognos, vilket också lockar. Unibet är starkt kassagenererande och har goda möjligheter till både förvärv och hög utdelning, i nuläget en direktavkastning kring 4 procent. När det svaga sentimentet kring spelbolag har lagt sig är oddsen trots allt goda för att Unibet på ett års sikt står väsentligt högre än i dag. Köp aktien med riktkurs 100 kronor om ett år.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.