Succéprofessorn kliver in med 52 Mkr i Q-lineas nyemission

Medicinteknikbolaget Q-linea har släppt prospektet för sin företrädesemission på 225 Mkr. De som åtar sig att skjuta till mest pengar är investeringsbolaget Nexttobe och professorn bakom det framgångsrikt sålda Olink Proteomics.
Succéprofessorn kliver in med 52 Mkr i Q-lineas nyemission - Q-linea Ulf Landegren
Ulf Landegren som grundade Olink ställer upp som garantiåtagare i Q-lineas företrädesemission.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Q-lineas företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 225 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Bristfällig information
  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Dåligt garantiupplägg

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissar vi en ny flagga. Denna gång en positiv sådan.

Nya starka ägare

Om bolaget attraherat oväntat förtroendeingivande nya investerare som teckningsåtagare eller garanter så är det ett tydligt plus i kanten.

Professor Ulf Landegren grundade Uppsalabolaget Olink Proteomics inriktade på proteinteknik. Olink blev år 2023 sålt till den amerikanska jätten Thermo Fisher för cirka 34 miljarder kronor. Att en person med erfarenhet av att bygga ett framgångsrikt life science-bolag åtar sig att investera 52 Mkr i egenskap av toppgarant skickar en positiv signal till emissionen.

Enligt ägartjänsten Holdings är Q-linea Ulf Landegrens enda innehav – värt blott 300 Tkr. Dock skvallrar den senaste årsredovisningen i professorns bolag om att han är betydligt mer investerad i värdepapper än så.

Nyckelpersoners investering

Teckningsåtagandena summerar till 66 Mkr och det finns även en avsikt om att teckna från Fjärde AP-fonden (AP4) på 8,9 Mkr. Tillsammans motsvarar detta 33% av företrädesemissionen. Största åtagandet är från bolagets storägare Nexttobe (äger 53% av aktierna) som är villiga att kliva in med 50 Mkr (22% av emissionen). Alltså en bra bit från sin pro rata andel.

Det råder viss oklarhet om vem som för närvarande äger Nexttobe. Finansmannen Bengt Ågerup har meddelat att han inte längre äger bolaget. Men en genomgång av Di tar det för troligt att ägandet kvarstår hos Ågerup, om än genom ett upplägg av truster.

Bengt Ågerups skatteskuld ligger på cirka 1,6 miljarder och han anses vara Sveriges mest skuldsatta person.

Spotlight-bolaget Transferator agerar också teckningsåtagare och har åtagit sig att investera 9,9 Mkr.

Styrelsen och ledningen deltar som teckningsåtagare. Summorna som dessa personer kliver in med varierar. Styrelseordförande Erika Kjellberg Eriksson åtar sig att investera 500 Tkr, likaså koncernchef Stuart Gander. Styrelseledamot Hans Johansson åtar sig att teckna för 45 Tkr. Även om dessa åtaganden rent procentuellt står sig väl mot nuvarande ägande är det i de flesta fall inga större summor det handlar om.

Vi ställer oss neutrala till nyckelpersoners investering.

Garantiåtagandena summeras till 107 Mkr och de största garanterna är nämnda Ulf Landegren (52 Mkr), Transferator (20 Mkr), Buntel (10 Mkr) och Fenja Capital (10 Mkr). Det gör att emissionen totalt är säkerställd till 81%, om avsikten från AP4 inkluderas.

Teckningsperioden inleds den 16 januari och löper fram till och med den 27 januari.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.