”Styrelserna var för slappa”

Förre bankmannen Jacob Palmstierna instiftar ett stipendium till förmån för skribenter som redogör för finanskriser och dess orsaker. Han passar också på att ge tips om hur framtida kriser ska undvikas.

Suget efter information om finanskrisen och dess följder var långt större än vad förre bankmannen och vd:n i SEB, Jacob Palmstierna, hade trott. I alla fall att döma av det stora intresset för hans bok Jacobs stege, som skildrar hans liv i finanssektorn. Därför instiftar han nu ett stipendium för skribenter som på ett begripligt sett redogör för orsaker till finanskriser och vad som kan göras för att förhindra dem. Stipendiet är på 50 000 kronor och delas ut till två personer i höst och nästa höst.

Varför gör du det här?

– Min bok Jacobs stege har sålt i 18 000 exemplar, långt fler än jag kunde drömma om. Min avsikt var inte att tjäna pengar på det här projektet, därför tar jag intäkterna från boken och placerar i en stipendiefond. Jag har också samlat in pengar genom att inte ta ut arvode när jag håller föredrag om boken. I stället får beställaren sätta in valfritt belopp i stipendiefonden. I juryn sitter jag själv, förläggaren Bertil Ekerlid och professor Magnus Henrekson. Vi är enväldig jury.

Varför just nu?

– Inom kort kommer boken ut i pocket. Till den nya utgåvan har jag slutfört ett ganska ambitiöst förord som behandlar finanskrisen från sommaren 2008 fram till i dag. Nu vill jag ge ett pris till de som kan hjälpa till att förhindra att nästa kris uppstår. Jag skulle gärna se att journalister eller andra skribenter tydligare hade varnat för det som höll på att hända.

Hur ska man förhindra nästa bankkris?

– Den senaste krisen orsakades av att det fanns en överdriven likviditet till förfogande. Det behöver man göra något åt. Man måste ändra på kapitaltäckningsreglerna för bankerna, man behöver få övervakningsmyndigheter världen över att samarbeta, man behöver se till att slappa styrelser tar sitt ansvar och att eländiga ratinginstitut lär sig bedöma den verkliga risken.

– Nästa gång hoppas jag också att journalisterna är lite mer alerta, exempelvis att de i förväg uppmärksammar Swedbanks besinningslösa expansion i Baltikum, som har skuldsatt ett helt folk. Folk bekymrar sig över att bankerna gör förluster, men man borde bekymra sig över den nöd och det armod man har skapat i de baltiska länderna.

Vad hade krävts av de som leder bankerna?

– Vad som fordras är en kombination av insikt och erfarenhet. Det är viktigt att ledningen inte styrs av girighet, för då riskerar det att gå snett.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET