Börsprognos
Strategen överviktar svenska aktier: ”Sänkningarna kommer synas snabbt”
Inför Q2-rapporterna och de förväntade räntesänkningarna ökar Swedbanks tro på den svenska aktiemarknaden.
“I mars behöll vi vinterdäcken på, men nu har det blivit ännu varmare så vi växlar upp i riskprofil, med en tydlig övervikt då det gäller aktier”, säger Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Riskaptiten baseras till stor del på den generella konjunkturutvecklingen, ledd av styrkan i USA som sprider sig till Europa och Sverige.
“Vi kommer att få hjälp av relativt närliggande räntesänkningar, som kommer både tidigare och kraftfullare än i USA. Vi behöver också stimulanserna på ett annat sätt än de behöver i den starka amerikanska ekonomin.”
I början av året förväntade sig den amerikanska marknaden 6-7 räntesänkningar under året, en siffra som nu är nere på 2,5. Trots det har USA-börserna tuffat på.
“Det är rätt fascinerande. Anledningen är att styrkan i den amerikanska ekonomin har trumfat förhoppningarna om att räntesänkningar ska ge stöd till aktiemarknaden. Så har det ju inte varit i Sverige, då vi haft en svagare konjunktur och vi kommer från lägre nivåer, med dystra kommentarer och små tecken på vändning.”
RISK FÖR HALKA
Sverige drabbades snabbare och hårdare av räntehöjningarna än omvärlden, vilket innebär det omvända när det går åt andra hållet menar Isakson.
“Effekten av sänkningarna kommer snabbare att synas i termer av optimism för de som är exponerade mot den svenska ekonomin.”
Risk för halka och brutna portföljben finns dock om den amerikanska ekonomin visar svaghetstecken, och Fed behöva komma till undsättning med fler räntesänkningar än vad som förväntas nu.
“Då kommer marknaden tro att den stora konjunkturnedgången verkligen kommer – då gör det ont att ha mer aktier och mindre räntor. I så fall har vi helt fel.”
Tror du att investerarna vågar gasa i det här läget, efter den starka börsuppgången hittills i år?
“Det är en splittrad bild. Många vill säkert ta hem vinst, hellre än att riskera en ny smäll. Samtidigt har amerikanska pensionsförvaltare den lägsta aktieexponeringen sedan 90-talet, så de borde ju vara ganska stressade över missad avkastning.”
Sverige en favoritregion
En korrigering vore rimligt menar Isakson, men att den uteblivit gör honom också mer övertygad om att det positiva nyhetsflödet kommer att fortsätta.
“Då är det farligt att vänta med att öka tills det kommer en korrigering, för den behöver inte komma.”
Den svaga kronan bidrar också till att Swedbank överviktar Sverige, som är en favoritregion baserat på var Isakson tror att vi är i konjukturförloppet.
“Verkstadsbolagen kommer att gasa när den globala efterfrågan gasar och kronan kan stärkas när tillväxten tar fart. Initialt kan den försvagas på grund av sänkt ränta, men när man ser hur det betalar sig borde den stärkas.”
Värde framför tillväxt
Isaksons grundscenario är att marknaden står högre om tre månader och att sektorer som tagit stryk kommer att återhämta sig.
Där lyfter han bland annat konsumentbolag, bygg- och fastighetssektorn, där några av favoriterna är Balder, Castellum, NCC och Skanska. Fokus ligger på värde framför tillväxt.
“Uppgången har drivits mycket av tillväxt och AI-relaterat, framförallt i USA. Det börjar nu sprida sig till andra typer av bolag, vilket ger annan bredd och då får vi med oss mindre bolag.”
Swedbank har sedan en tid varit positiva till småbolagsexponering.
“Där finns det en större uppsida. De har inte utvecklats lika bra, men har kanske till och med en bättre vinsttillväxt än de större bolagen.”
Industri och verkstad hamnar också i Isaksons positiva vågskål.
“Vi ser att vinstestimaten börjar justeras upp och då kommer de att fortsätta utvecklas, även om flera gått väldigt starkt redan.”
Defensiva sektorer som telekom och läkemedel är inget som strategen kastar sig över.
“Det finns ju enstaka bolag som sannolikt kommer att gå bra, men det är ett segment man inte letar efter i en optimistisk utveckling.”
Läs också:
De senaste råden för svenska aktier
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.