Strateg om raset: ”Ha is i magen – lämna inte börsen”

Marknaderna skakar, men Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn tycker inte att det är läge att lämna lämna börsen.
Maria Landeborn om börsen
Foto: TT och Danske Bank

I kölvattnet av kriget i Ukraina stiger nu energipriserna kraftigt. Gaspriserna i Europa rusar medan diskussionen mellan EU och USA om ett importförbud av rysk olja har gjort att Brentoljan toppat på 139 dollar per fat. Många oljebolag har också meddelat att de kommer att sluta köpa rysk olja. Dessutom stiger priset på råvaror som nickel och vete och IMF har varnat för prischocker från Ukrainakriget som kan bli globalt kännbara.

Börsen har också fallit på grund av kriget och bara under måndagen är OMXS30 ner över 3%. Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn skriver i sitt veckobrev att allt fler sparare överger aktiemarknaden för räntefonder och sparkonton, men att hon uppmanar spararna att ha is i magen.

“Vi anser fortfarande att det är för tidigt att öka aktierisken mot bakgrund av den höga osäkerheten. Samtidigt vill vi betona att vi inte tycker att långsiktiga investerare ska lämna börsen nu för att istället placera pengarna i räntefonder eller på sparkonto. Förr eller senare når börsen botten, och en placerare som sålt av Sverigefonder efter en kursnedgång på över 20% riskerar då att missa uppgången”, skriver hon och fortsätter:

“När osäkerheten minskar och börsen bottnar väntar vi oss dessutom att räntorna stiger igen, vilket är negativt för avkastningen på räntefonder. Det är dubbelt negativt för de sparare som valt att byta ut aktiefonder mot räntefonder, som då riskerar att missa återhämtningen på börsen samtidigt som räntefonderna minskar i värde. Det gamla rådet gäller alltså ännu – ha is i magen!”

Maria Landeborn skriver också att marknaden även börjar väga in andra parametrar än kriget. Här pekar hon bland annat på att Fed-chefen Jerome Powell i förra veckan sade sig vara redo att höja räntan med 25 punkter i mars. Dessutom bekräftade den amerikanska jobbrapporten att USA:s ekonomi är i god form.

“Vi väntar oss fortfarande att Fed höjer räntan upp till sju gånger i år, och att marknadsräntorna åter kommer att stiga när den akuta oron lugnar ner sig. Vi behåller därmed en övervikt i finanssektorn trots att den utvecklats svagt sedan kriget bröt ut”, skriver hon.

Hon berör dessutom att Kina annonserat ett nytt tillväxtmål för 2022. Målet sattes till 5,5%, vilket är högre än förhandsestimaten som låg kring 5%. Troligen kommer detta innebära att landet kommer att behöva stimulera ekonomin för att nå 5,5-procentsmålet.

“Vi har nyligen höjt vår rekommendation för tillväxtmarknaden Asien till en övervikt, och vi väntar oss att ökade stimulanser i Kina inte bara kommer att gynna ekonomin, utan även aktiemarknaden. Värderingen av asiatiska aktier är dessutom attraktiv”, skriver Landeborn.

Vill du se utvecklingen på börsen och hitta dagens vinnare och förlorare kan du spana in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF