Strateg: Eventuell svaghet på börsen ska ses som köptillfälle

Det är just nu läge att favorisera aktier, anser ABG Private Bankings strateg Hans Peterson. Både han och Söderberg & Partners-strategen Marcus Tengvall slår nu ett slag för småbolag.
Strateg: Eventuell svaghet på börsen ska ses som köptillfälle - 1
ABG Private Bankings strateg Hans Peterson Söderberg & Partners-strategen Marcus Tengvall gillar småbolag just nu. Foto: ABG och Pressbild

Det är just nu muntra tongångar på börserna på båda sidorna Atlanten. Många börser handlas runt sina högsta nivåer någonsin. Men det finns fortfarande mer att hämta, tror ABG Private Bankings seniora strateg Hans Peterson.

“Vi ser en positiv period framför oss och det är naturligt att favorisera tillgångsslaget aktier i portföljerna. Eventuell svaghet på marknaden bör betraktas som köptillfällen”, säger han i en uppdatering.

Småbolag lockar

På frågan om vilka sektorer som är intressanta 2024 svarar han bland annat “innefattar små och medelstora bolag, räntekänsliga bolag som exempelvis fastighetsbolag och serieförvärvare.”

Även Söderberg & Partners gillar småbolag, framhåller Marcus Tengvall i en uppdatering. Han är ansvarig för taktisk allokering hos Söderberg och skriver att de nu köpt tillbaka småbolagen som de sålde ur portföljerna för ett år sedan. Han gillar framförallt amerikanska småbolag.

“Det har knappats undgått någon att vi har tagit oss igenom en tuff räntehöjningscykel, där småbolagen, globala som svenska, haft det väldigt kämpigt. Generellt brukar det sägas att småbolag är mer räntekänsliga än storbolag”, skriver han i en uppdatering och fortsätter:

“Med räntesänkningar som nu står för dörren kan räntekostnaderna snabbt minska för småbolagen, vilket förbättrar förutsättningarna för deras vinster och marginaler framöver.”

Läs mer:

Senaste köpråden för svenska aktier

Lista: Så värderas börsjättarna – H&M har flest säljråd

Globalförvaltaren satsar på Nvidia och Atlas Copco – men sätter ”Nibe på bänken”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.