Stort sug efter bioteknikutbildningar

Bioteknik-boomen har gjort yrket hett bland unga karriärister om man får tro antagningsstatistiken till högskolan. I spåren av de spruckna IT-bubblan har suget efter IT - och data svalnat något.

Biotekniklinjen på KTH i Stockholm är en outsider som har seglat upp bland de mest populära utbildningarna de senaste åren är. Det är en ”avknoppning” från kemilinjen och för att komma in på biotekniklinjen krävs det 18,04 poäng, av maximala 20.

Utbildningen är relativt ny, bara tre år gammal. ”Vi startade den här utbildningen därför att det fanns ett behov från näringslivet. Den skiljer sig inte så mycket från kemitekniklinjen de första två åren (av 4,5), men namnet har en stark dragningskraft”, säger Marie Larsson, utbildningssekreterare på KTH.

Över hälften av de intagna på bioteknikutbildningen är kvinnor, vilket gör den, tillsammans med kemilinjen, unik på de tekniska utbildningsanstalterna som annars är tungt mansdominerade.

Kön till IT-utbildningarna är däremot inte riktigt lika lång som tidigare, Datateknik tappade en del i poäng i år och hade färre sökande totalt. Även Elektroteknik tappar sökande. Det förklarar KTH delvis med att de här linjerna nu har fått konkurrens från en massa nya konkurrerande linjer, som Informationsteknik, med två år på nacken. Just informationsteknik har också tappat sökande, i år kom alla sökande in, det gjorde de inte förra hösten.

Men IT-bubblan har inte haft så stor effekt på antalet sökande. Det säger Inger Larsson, chef för centrala utbildningskansliet på KTH. ”Vi utbildar ju experter, de har en bredare utbildning är de här som främst designar websidor och drabbas inte på samma sätt av nedgången inom IT-branschen.” Intresset för prestigelinjen Teknisk Fysik är också ganska opåverkat av aktiekurserna bolag som i Framfab och Adcore. Intagningspoängen ligger dock en bit under de mest populära, 16,74, i nivå med den undre gränsen för Datateknik.

Den mest populära högskoleutbildningen vid höstens intagning var psykologlinjen, dit sökte flest personer per plats. Flest totalt sett sökte dock till lärarutbildningen, men alla kom in eftersom antalet platser har utökats. Det säger Cecilia Olsson, informatör på Högskoleverket.

Även utbildningen till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm ligger kvar i toppen, där krävs 19,58 av 20 möjliga poäng (enligt nya betygssystemet) för att komma in. 229 personer lyckades av 3491 sökande.

En annan populär nykomling, även den tre år gammal, är Medieteknik, där det krävs 18,31 poäng för att komma in. Den mest populära utbildningen på KTH är annars Industriell ekonomi, där det krävs minst 18,87 poäng för att få vara med. En annan gammal goding som alltid ligger i topp är arkitektur, med en undre gräns på 18,82 poäng.

Ett av de främsta skälen till färre sökande i år är de minskade ungdomskullarna. I storstäderna påverkas antalet antagna också av bostadsbristen. Men 2007/08 tar det fart igen, då är nästa babyboom-generation redo för högskolan. Och KTH har tagit bostadsfrågan i egna händer och med stor framgång startat en egen bostadsförmedling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.