Största innehaven levererar

PORTFÖLJUPPDATERING Den goda utvecklingen för Avkastningsportföljen håller i sig. Senaste tiden har portföljens favoriter utvecklats åt rätt håll.

Avkastningsportföljen har fortsatt att öka avståndet mot index under de senaste veckorna. Sedan förra uppdateringen för tre veckor sedan har avkastningen ökat från 26,5 procent till 30,8 procent och avståndet till index har ökat från 16,7 till 21,0 procentenheter.

En viktig faktor bakom den goda utvecklingen är fortsatt kursuppgång för största innehavet, teknikföretaget Allgon. Siffrorna “gamla” Allgon redovisade var inte särskilt imponerande med bland annat vikande omsättning under andra kvartalet.

Caset har dock hela tiden handlat om förvärvade Tele Radio som införlivades i Allgon först vid månadsskiftet juli/augusti. Under första halvåret växte Tele Radio med 29 procent samtidigt som resultatet ökade kraftigt. Rörelsemarginalen (ebit) var nära 16 procent.

När Tele Radios siffror börjar synas tydligare i rapporterna lär det bli uppenbart för fler att Allgon är ett mycket lågt värderat tillväxtcase. Bolaget lär kunna tjäna minst 70-80 öre per aktie nästa år, vilket ger ett p/e-tal kring 10. På en börs som gillar snabbväxande bolag inom teknik är det en värdering som ger utrymme för multipelexpansion.

Näst största innehavet, läkemedelsbolaget Moberg Pharma, har åter vänt upp efter en rekyl på den kraftiga kursuppgången. Nyligen rapporterades att patientrekryteringen till fas 3-studien för MOB-015 i Nordamerika slutförts. Kombinationen med stark tillväxt i den underliggande verksamheten och kommande fas 3-studier, med goda chanser för lyckade resultat, gör aktien fortsatt intressant, även om fas 3-optionerna inte längre är “gratis”.

Äldsta innehavet, vindkraftsbolaget Arise, har åter fått upp farten i spåren av de fortsatt höga elpriserna. Förhoppningsvis kommer hösten att bjuda på framgångar för bolagets projektverksamhet, vilket borde kunna ge kursen ytterligare en skjuts uppåt.

Trögare har utvecklingen varit för nyaste innehavet, vitvarujätten Electrolux. Den pressade värderingen gör dock att vi ser en begränsad nedsida från nuvarande nivåer. Bolaget styrelseordförande verkar tycka detsamma, nyligen ökade Staffan Bohman sitt innehav i Electrolux med 10 000 aktier, en investering på nära 2 miljoner kronor.

Verkstadsbolaget Lindab, hygienbolaget Essity och finländska renoveringsfirman Consti fortsätter alla att utvecklas relativt trögt på slutet, men de långa casen är intakta och i brist på idéer med bättre risk/reward behålls de tills vidare.

Nedan läget i portföljen på måndag förmiddag, 17 september:

avkport_intra17sept.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF