Största börssänkena

Stockholmsbörsen inledde årets första handelsdag med en djup och bred nedgång. I Kina handelsstoppades Shanghaibörsen efter att ha rasat med 7 procent vilket fick börserna runtom i världen på fall.

SIX Generalindex var vid klockan 09.53 ned med 2,9 procent till 473 och OMXS30-index sjönk 3,2 procent till 1.401. Omsättningen var 3,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

I makroväg presenteras under dagen inköpschefsindex för december månad för flera länder.

I Sverige steg inköpschefsindexet (PMI) för tillverkningssektorn till säsongsrensade 56,0 i december från oreviderade 54,9 i november. Analytikernas genomsnittsförväntningar låg på 54,9 enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat.

Kinas officiella inköpschefsindex steg till 49,7 i december jämfört med 49,6 månaden innan. Analytiker hade räknat med ett utfall på 49,8.

Det svaga utfallet av inköpschefsindex i kombination med potentiella kapitalutflöden med en svagare yuan nämns som en bidragande orsak till börsraset i Kina där Shanghaibörsen handelsstoppades. Vid nedgångar i index på mer än 7 procent stängs marknaden för dagen.

Börsfallet i Kina bidrog tillsammans med nedgången på USA-börserna, då Stockholm höll stängt, till pressen på ledande börser runtom i världen. I Europa noterade Frankfurtbörsen en nedgång om 3,3 procent, London var ned 2,0 procent och Parisbörsen sjönk 2,8 procent.

Oljepriset rekylerade upp efter senaste tidens nedgångar. Ökade spänningar mellan oljeländerna Iran och Saudiarabien gav stöd åt oljan.

I bolagsväg handlades alla storbolag i Stockholm till röda siffror på måndagen.

Största indexsänke för dagen var H&M, Nordea och Atlas Copco som alla var ned 3,4, 2,8 respektive 4,0 procent.

Förra årets kursvinnare Fingerprint var ned 6,4 procent som mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen. Aktien tyngdes bland annat av en undersökning utförd av Avanza där kapitalförvaltare gett sina huvudtips inför börsåret 2016.

“Köp verkstadsbolag, sälj biometribolaget Fingerprint Cards och håll tummarna för att Donald Trump inte blir president i USA”, är förvaltarnas huvudtips enligt undersökningen som publicerades i dagen upplaga av Dagens industri.

Bactiguard rusade upp 16 procent efter att bolaget erhållit produktgodkännande från Kinas läkemedelsmyndighet för urinvägskatetrar för infektionsprevention, Bactiguard Infection Protection Foley. Den kinesiska marknaden för foleykatetrar uppskattas till mer än 50 miljoner enheter per år och är “stadigt växande”, enligt Bactiguard.

Sectra meddelade på morgonen att de förvärvar svenska RxEye. Totalt har RxEye i dag sex medarbetare och man omsatte under verksamhetsåret 2015 cirka 7 miljoner kronor. Sectra klättrade 2,4 procent.

Morgonen har dessutom bjudit på flera riktkursförändringar där Baird har sänkt sin riktkurs för Volvo till 85 kronor från tidigare 114 kronor. Volvo tappade 2,7 procent.

Berenbergs rekommendationen för Teliasonera sänktes till sälj, från tidigare behåll. Även riktkursen justerades ned till 34,50 kronor, från tidigare 46 kronor. Aktien gick sämre än index och backade 3,8 procent.

Berenberg har dessutom höjt sin rekommendation för Tele2 till behåll från tidigare sälj. Riktkursen lämnas oförändrad på 85 kronor. Aktien tappade 2,1 procent.

I eftermiddag väntas inköpschefsindex från USA för december månad som följs upp av statistik rörande bygginvesteringar i november.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF