Störst prognoslyft i Boliden

Snart är rapportsäsongen till ända, vilket betyder att analytikerna har uppdaterat sina vinstestimat.
Störst prognoslyft i Boliden - veckans-data-nr46_binary_6978339.jpg

Efter rapportperiod kommer prognosuppdateringar. I tabellen bredvid har Affärsvärlden sammanställt analytikernas vinstestimat för OMXS30-bolagen, före respektive efter rapportperioden i oktober.

Kvartalsrapporterna verkar på det hela haft en relativt modest påverkan på analytikernas estimat, med dragning åt det negativa hållet. Vinstprognoserna har justerats ned för 13 bolag och upp för elva medan tre bolag är oförändrade för 2020. För 2021 är det också fler ned- än uppjusteringar av vinstprognoserna, elva mot tio. Aktiemarknaden är desto mer positiv. Stockholmsbörsens storbolagsindex klättrade 5,2 procent i oktober, vilket gör att det genomsnittliga p/e-talet har stigit från 13,7 till 14,9.

Mellan bolagen skiljer sig justeringarna desto mer. Bolidens rapport är den bland storbolagen som fått analytikerkåren att justera upp sina estimat mest. Gruvjättens tredje kvartal gynnades av både högre metallpriser och en svagare krona, och aktien steg på rapporten. Enligt analytikersammanställningen i databasen Factset har vinstprognoserna för 2020 höjts med 11 procent.

För ståljätten SSAB är läget det rakt motsatta; bolagets tredje kvartal var klart svagare än väntat. Kombinationen stigande järnmalmspris och sjunkande stålpriser verkar heller inte till bolagets fördel, vilket har fått analytikerna att sänka sina prognoser för ståljätten. Vinstprognosen för 2020 har skruvats ned med hela 17 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase