Störst och minst i gemensam elbilssatsning

Världens största biltillverkare, Toyota, slår sig samman med en av världens minsta, Tesla, i utveckling och tillverkning av elbilar.

Toyota köper in sig i Tesla för närmare 400 miljoner kronor samtidigt som man till Tesla säljer den nedlagda Nummifabriken i Freemont, Kalifornien. Här har Toyota och General Motors tidigare byggt miljontals personbilar. Nu ska Tesla bygga den nya elbilen Model S i fabriken som har en kapacitet för en halv miljon bilar per år.

Hittills har Tesla byggt tusen eldrivna sportbilar baserade på en konstruktion från brittiska Lotus. Men om två år ska man introducera en större och billigare bil, Model S, med en räckvidd på upp till 48 mil och ett baspris på knappt 400 000 kronor (50 000 dollar) inklusive statliga subventioner.

I samband med affären poängterade Toyotas vd och styrelseordförande Akio Toyoda att Toyota har mycket att lära av Teslas entreprenörsanda med dess flexibilitet och förmåga att fatta snabba beslut. Han betonade också att man genom affären visar att Toyota är ett företag med samhällsansvar (”a good corporate citizen in the U.S.”). Under senare tid har Toyota tvingats återkalla miljontals bilar i USA på grund av problem med broms- och gaspedaler. Man har också fått utstå hård kritik från både konsumentorganisationer och det amerikanska politiska etablissemanget.

Teslas vd Elon Musk hyllade å sin sida Toyotas kunskaper inom konstruktion och tillverkning.

Medan Tesla skapades enkom för att bygga elbilar har Toyota bara försiktigt rört sig framåt på detta område sedan man 1997 introducerade den första massproducerade hybridbilen Prius. I slutet av nästa år väntas man dock introducera en laddhybrid med litiumjonbatterier.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.