Störst går först påny apoteksmarknad
Målet med den nya, avmonopoliserade apoteksmarknaden är att förbättra för kunderna: Prispress ska ge billigare produkter och konkurrens ska ge bättre service, till exempel i form av längre öppettider. För att nå dit vill regeringen släppa in en mångfald av nya aktörer. Men förslaget om hur den så kallade omregleringen ska ske får kritik: Det blir för svårt och krångligt att starta apotek.
– Som förslaget ser ut nu missgynnas mindre entreprenörer, säger Dag Johannesson, tidigare chefsjurist på Apoteksbolaget, som gjort en skuggutredning.
I förra veckan kom den, utredningen som beställts av regeringen och som skulle bringa reda i hur den svenska apoteksmarknaden skulle gå från monopol till en i stora delar öppen marknad. Direktivet fastställdes i januari 2006 då utredaren Lars Reje fick uppdraget var att hitta nya ägarformer som släpper in nya aktörer på marknaden. Som socialminister Göran Hägglund uttryckte det i en debattartikel i DN några dagar innan utredningen presenterades: “Apoteket ska brytas upp för en sund konkurrens”. Göran Hägglund framhåller särskilt att den nya apoteksmarknaden ska öppnas för aktörer av olika typer: “Det ska bli enklare att köpa medicin. Genom att ge fler möjlighet att driva apotek frigörs företagsamhet och initiativkraft som i dag är inlåst. Det handlar både om att ge farmaceuter möjlighet att bli egna och förverkliga egna idéer och om butikskedjor som kan erbjuda nya tjänster och nya koncept.”
Men Dag Johannesson, konsult på Samhällsinsikt och tidigare chefsjurist på Apoteksbolaget AB, är skeptisk. Tillsammans med Apoteksbolagets tidigare vd Åke Hallman har han gjort en skuggutredning av omregleringen.
– Om regeringen nu bestämt att det ska vara lätt att etablera sig på den här nya marknaden, så borde man inte utforma modellen som förslaget ligger nu, säger Dag Johannesson som dock tycker att Lars Rejes utredning i stora delar är utmärkt.
Hans kritik gäller systemet för prisbildning av receptbelagda läkemedel och ersättningssystemet till apoteket. Oavsett vilket pris ett apotek lyckas förhandla fram på en viss produkt, utgår en fix schablonsumma som ersättning från staten.
– Det blir krångligt eftersom man valt att separera dessa båda system. Det skulle kunna försvåra etableringen av nya aktörer, i synnerhet mindre entreprenörer som enskilda apotekare, säger Dag Johannesson.
Han får medhåll av Ulf Janzon, i dag affärsutvecklingschef på Merck AB. Under den förra borgerliga regeringen sekreterare till Margit Gennser i Läkemedelsförsörjningsutredningen, den utredning som lade förslag om bland annat receptfritt utanför apoteken och att avskaffa apoteksmonopolet (1994).
– Det som förvånade mig med apoteksmarknadsutredningen var att den prissättningsmodell som presenterades är väldigt krånglig. Jag tycker att det i dag finns en bra och transparent modell för detta. Frågetecknen kring hur det blir nu gör det inte lättare för de nya aktörer som överväger om de ska gå in på den omreglerade marknaden, i synnerhet inte för de små aktörerna.
I debatten om den omreglerade apoteksmarknaden har Norge, där apoteksmonopolet avskaffades för sex år sedan, förts fram som ett skräckexempel. Det har sagts att den nya marknaden gett drastiskt höjda priser på receptfria produkter. Men Dag Johannesson delar inte den åsilten.
– Jag anser inte att det som sägs om apoteksmarknaden i Norge i media alltid stämmer med verkligheten. Det finns flera undersökningar som visar att priserna generellt inte har ökat.
Dessutom är det inte relevant att jämföra Sverige med Norge, menar han.
– I Sverige är det staten som sitter på apoteken, men i Norge var apoteksinnehavaren ägare, apoteken var i helt privat ägo. Sedan kom de att köpas upp av de stora kedjorna (tyska Celesio och Phoenix Pharmahandel och brittiska Alliance Boots, reds anm). Här har regeringen helt andra möjligheter att styra utvecklingen, till exempel vad gäller vilka aktörer som ska komma in på marknaden, säger Dag Johannesson.
Genom att förenkla adminstrationen och ge särskilt stöd till små apoteksföretag skulle marknaden bli bättre ur ett konsumentperspektiv, menar han.
– Mindre apotek har till exempel lättare att erbjuda utbud och service mot speciika kundgrupper.
___________________________________________________________
Vad blir effekten av den omreglerade apoteksmarknaden?
Ulf Janzon, affärsutvecklingschef på läkemedelsföretaget Merck AB:
– För konsumenten blir nog den viktigaste förändringen en ökad tillgänglighet och mångfald där apoteken tävlar om kunderna. För läkemedelsföretagen kommer det att bli två skillnader. Det ena är att konkurrensen förhoppningsvis bidrar till ännu bättre rådgivning och service på apoteken. Då förbättras möjligheterna till att patienten får den effekt av ett läkemedel som vi har lovat, det är vi beroende av för att lyckas långsiktigt. Det andra är effekterna av en betydligt krångligare prissättningsmodell. Även om den i första hand kommer att drabba de företag som säljer receptfria produkter och generika, eftersom det är främst där det finns en prispress, så finns en risk att de besparingar som idag görs minskar, och därmed utrymmet för att finansiera de nya läkemedel vi forskande företag utvecklar.
– Vad gäller vilka aktörer som kommer in på marknaden så blir det vid sidan av Apoteket AB säkert de tre största grossisterna i Europa. Sedan kan man ju alltid hoppas och drömma om att det kommer att vara åtminstone några få entreprenörer som öppnar apotek.
Ingmar Kroon, informationschef på Axfood:
– Vi har hela tiden sagt att vi är intresserade av att sälja receptfria produkter. Det skulle vara väldigt enkelt för oss, bara upp med det på hyllan. Men nu känner vi: Kom igen när reglerna för detta är klara… Det är en lite frustrerande situation. Vi väntar på att få veta om de till exempel bestämmer att vissa saker måste säljas över disk, av en utbildad person. Vi har svårt att bedöma hur stora vinstmöjligheterna är med den information vi har i dag. Om det blir väldigt enkelt att börja sälja de produkter som tidigare sålts av Apoteksbolaget, ja då kanske många aktörer kastar sig över det här. Men om det blir för svårt så kanske det krävs för mycket för att detta ska kunna rymmas i vår affärsmodell.
______________________________________________________________
Så startar du ett apotek
Enligt det förslag för en ny apoteksmarknad som lagts av utredaren Lars Reje ställs följande krav på det företag som vill starta apotek:
* Den som ansöker om tillstånd att bedriva detaljhandel med läkemedel behöver inte själv ha farmaceutisk kompetens. Däremot ska det alltid finnas farmaceutisk personal på apoteken och en läkemedelsansvarig som ska ansvara för att verksamheten uppfyller de krav som ska gälla för försäljning och hantering av läkemedel.
* Det kommer att bli tillåtet att sälja nikotintuggummin och andra receptfria läkemedel för rökavvänjning i vanliga butiker, som mataffärer och kiosker. Däremot är det fortfarande en öppen fråga om en butik kommer att få sälja enbart receptfria läkemedel (förutom för rökavvänjning) utan att samtidigt erbjuda försäljning av samtliga receptbelagda läkemedel.
* I utredningens förslag till ny lag om handel med läkemedel med mera ställs ytterligare ett antal krav som varje apotek ska följa, bland annat angående apotekslokalernas utformning och apotekens skyldighet att tillhandahålla samtliga förordnade läkemedel.
* Den it-infrastruktur som Apoteket AB idag ansvarar för ska, enligt utredningens förslag, separeras från Apoteket AB och placeras i ett nyinrättat helägt statligt bolag, Apotekens Servicebolag AB. Det innebär att det nyinrättade bolaget ska ta över ansvaret för bland annat receptregistret, högkostnadsdatabasen och receptbrevlådan för elektroniska recept. Varje apotek ska ha sådan teknisk utrustning att de momentant på elektronisk väg kan lämna och ta emot uppgifter som de behöver bland annat i samband med receptexpediering.
* Utredningen bedömer att förslagen leder till en bruttobesparing om 110 miljoner kronor år 2009 och 190 miljoner kronor år 2010. Samtidigt ökar kostnaderna för styrning och kontroll med 10-20 miljoner kronor per år.
* Lagändringarna väntas träda i kraft i januari 2009.
Källa: SOU 2008:4, Omreglering av apoteksmarknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.