Storslam för uppstickare

DLG Aktiefond, med finansmännen Björn Germer och Björn Danckwardt i spetsen, blev årets bästa hedgefond 2006. Under 2006 har fonden haft en avkastning på över 50 procent. Pecunia, med förvaltaren Ragnhild Wiborg, placerar sig i botten. Hedgefondens avkastning under 2006 landade på minus 14 procent.

Enligt Nordea HF Index blev december en bra månad för hedgefonderna och majoriteten av de fonder som hittills rapporterat hamnade på plus.

2006 års överlägsna vinnare i hedgefond-ligan blev DLG Aktiefond vars avkastning landade på 50,2 procent. Och Björn Germer, förvaltare och vd för fondbolaget, planerar inga större ompositioneringar för närvarade.

Vilka är favoritaktierna?
– Vi ligger kvar ganska mycket i de bolag som vi har haft fokus på, det vill säga Kinnevik, Invik och Indutrade. Vi har också en del Intrum och klädbolaget Retail and Brands, säger Björn Germer.

Ert största innehav är Kinnevik. Vad anser ni om telekombolagen Millicom och Tele2?
– Vi är fortsatt positiva till Millicom men ser större problem i Tele 2, som väl inte är skälet till att man äger Kinnevik.

Vilka branscher tror ni på för närvarande?
– Precis som många andra ser vi den här avmattningen som är på gång, där vi får en lite lägre tillväxt i allmänhet i ekonomin. Samtidigt ser vi att kronan är stark och dollarn ser svag ut. Det gör att vår inriktning är mot relativt valutaoberoende och ocykliska bolag, säger Björn Germer.

Vilka branscher finns det anledning att varna för under 2007?
– Fastighetsbolagen ser generellt högt värderade ut i förhållande till den tillväxt man kan se. Sedan brukar det aldrig vara roligt att ha bolag i portföljen vars vinst planar ut, även om de kanske inte är så högt värderade. Det gör att de kan få även ett mellanår på börsen. Det gäller till exempel verkstadsbolagen.

Silvermedaljen i hedgefond-ligan knep Jonas Nyberg och Henrik Orre med hedgefonden Radar som under 2006 presterade en avkastning på 37,9 procent.

Bergsgård Pettersson Småbolag, med gamla Affärsvärlden-medarbetarna, Ulf Pettersson, Johan Bergsgård och Pekka Kääntä, hamnar efter en lysande slutspurt i december (fonden var upp 7 procent) på en tredje plats. Bergsgård Pettersson Småbolag hade under 2006 en avkastning på drygt 25,1 procent.

– Vi gjorde i stort sett allting rätt i december samtidigt som vi hade lite tur. Vi trodde rätt om börsen och låg nettolånga i marknaden. Våra långa innehav steg rejält och några av våra korta positioner backade. På den långa sidan var det bland annat Tradedoubler, Nefab och Addnode som steg. Och bland de korta positionerna gick bland annat Elekta och Clas Ohlsson åt rätt håll för oss, säger Johan Bergsgård, som samtidigt spår att 2007 kan bli ett utmaningarnas år med “risk för stora svängingar” på världens börser.

Sämre gick det för Pecunia och förvaltaren Ragnhild Wiborg. Fonden placerar sig enligt Nordea HF Index på jumboplats. Hedgefondens avkastning under 2006 landade på minus 13,8 procent.

Nordea HF Index
Equities
Zenit 16,3
SHB HF 3,1
Ram One 15,4
Eikos 15,7
Futuris 6,3
Merlin 9,0
Avenir 10,9
Banco Hedge 11,7
Pecunia* -13,8
Nordic Fund 21,4
Manticore 12,8
Nordea Nordic HF 6,5
Nordea European HF 4,5
Graal 8,2
Primus 11,3
Catella Hedge 8,0
Gladiator 19,0
Radar 37,9
DLG Aktiefond 50,2
IDEA 8,1
Bergsgård Pettersson Småbolag 25,1

Macro
Nektar 3,3
SEB FI HF 2,5
Lynx 5,4
Excalibur 2,7

Others
Helios 3,9
Helios Euro 4,5
*15% perf deduct

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase