Årets IPO
Storslam för Exsitec
Småbolag var den kategori som hade minst antal IPO:s 2020 och resultatet var blandat. En gedigen framgång var dock mjukvarubolaget och IT-konsulten Exsitec som blev Årets IPO i såväl klassen kursvinnare som kvalitet.
IT-konsulter har gått upp och ner i popularitet på börsen. Antalet har dock tunnats ut betänkligt på senare år genom utköp och sammanslagningar, senast genom Tritons köp av HIQ och Knowits köp av Cybercom.
En färsk IT-konsult är alltså ett välkommet tillskott på börsen. Detta märktes när Exsitec noterades på First North 16 september. Teckningskursen låg på 35 kronor och aktien raskt steg 69% första dagen. Idag står den i 142 kronor, en fyrdubbling jämfört med teckningskursen.
”Det är en makalös uppgång. Jag hade vid introduktionen kanske hoppats och siktat på att aktien skulle kunna stå där efter tre år. Nu tog det mindre än ett år,” säger Exsitecs VD Johan Kallblad.
Den spektakulära uppgången i kombination med att Affärsvärldens IPO-guide inte hittade några flaggor att resa i samband med noteringen låg bakom den dubbla vinsten.
Övertecknades 13 gånger
Antalet aktier som erbjöds vid noteringen var relativt litet och priset lades också på en nivå som skulle vara attraktiv. Totalt erbjöds två miljoner aktier varav en halv miljon var befintliga aktier från huvudägaren Standout Capital, ett riskkapitalbolag.
Intresset var det heller inget fel på. Erbjudandet övertecknades 13 gånger och två tredjedelar av emissionen var redan tecknad av Creades, fonder från Cliens och Syringa Capital.
”Vi ville inte pressa ut sista kronan vid introduktionen utan teckningskursen var satt så att det skulle finnas något kvar till de nya aktieägarna. Sedan var ju emissionen också relativt liten och IT-konsulter har nog varit ganska undervärderade på börsen länge,” säger Johan Kallblad.
Han är tillsammans med ordförande Peter Viberg storägare i Exsitec. Ingen av dem har sålt några aktier sedan noteringen. Tidigare störste ägaren Standout Capital är nu näst störst med 26% av aktierna efter att ha sålt en del. Senast i februari sålde de två miljoner aktier på kursen 112 kronor.
Inga planer på att lämna bolaget
Bolaget grundades 2000 av Viberg och Kallblad och en tredje partner som köptes ut när Standout Capital kom in som ny huvudägare 2017. Riskkapitalbolaget har fått rejäl avkastning på sin investering och lär fortsätta att minska sitt ägande framöver, i linje med affärsidéen hos den typen av investerare. Viberg och Kallblad har dock inga sådana planer.
”Vi har inga planer eller önskan att lämna bolaget. Vi kommer fortsätta bygga bolaget och vi är bara i början av en tillväxtresa,” säger Johan Viberg.
Exsitec har klarat pandemin förhållandevis bra givet att man har en del kunder, till exempel Liseberg och Frisk & Svettis, i segment som drabbats hårt. Första kvartalet i år steg omsättningen organiskt med 5% men Exsitec är också en systematisk förvärvare.
Nyligen tog man in 120 miljoner kronor i en riktad nyemission där pengarna ska användas till kommande förvärv.
”Att kunna göra just sådant var en av anledningarna till att vi gick till börsen förutom att ge Standout en möjlig exit. Nuförtiden är det mycket enkelt och snabbt att göra riktade emissioner. Vår gjordes på ett par timmar efter att börsen stängt,” säger Johan Kallblad.
Sedan noteringen har man gjort ett par förvärv där det största var Millnet B I med en prislapp på 119 miljoner kronor. Man har också öppnat verksamhet i Norge.
Sven Hagströmers bästa investering
Förutom VD och ordförande är det idel svenska institutioner i ägarlistan. Creades, som varit med sedan noteringen, har drygt 6% av aktierna och det torde vara en av Sven Hagströmers bästa investeringar det senaste året. Creades var också med i den senaste emissionen.
Även Hedersomnämnanden i klassen Småbolag gick till ett och samma bolag. Danska Curasight fick det både som kursvinnare och för kvalitet efter sin notering på Spotlight i Köpenhamn i oktober förra året.
Curasight emitterade så kallade Units som omfattade åtta aktier och sju teckningsoptioner vilket är ett bra sätt för bolaget att delvis säkra framtida finansiering. Teckningskursen för en aktie blev då 14,40 danska kronor och ingick knappt en teckningsoption också. Sedan noteringen har kursen ökat med 90% till 27,45 danska kronor. Detta bådar gott för teckningsoptionerna som har ett lösenpris på 17,20 danska kronor. Teckningsperioden infaller efter sommaren i år.
Curasight är ett utvecklingsbolag som fokuserar på teknologin Positron Emissions Tomography (PET) som är en typ av scanningteknologi för att ta bilder av till exempel tumörer. Ambitionen är att lansera produkter som bättre kan diagnostisera olika typer av cancer, främst prostatacancer.
Största emissionen bland småbolag stod Train Alliance för som tog in 250 miljoner kronor med hjälp av Avanza Bank. Teckningskursen var 50 kronor och sedan noteringen på First North 20 februari har aktien nästan fördubblats. Train Alliance sysslar med underhåll och service inom tågtransporter och infrastruktur. Pengarna har använts till förvärv av bland annat tågterminaler. I mars gjordes en företrädesemission som tog in ytterligare 418 miljoner kronor för att bland annat finansiera köpet av en stor anläggning i Sigtuna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.