Storsäljarna uteblev

Trots enorma förväntningar har biotekniken hittills fått fram relativt få storsäljare. I flera fall har det visat sig svårt att få fram konkreta produkter av alla lovande forskningsresultat.

Trots 25 års verksamhet har det kommit ut förvånansvärt få stora produkter från bioteknikindustrin. På 1970-talet skulle interferoner bota alla cancersjukdomar. På 1980-talet skapades stora förväntningar på genterapin. På 1990-talet var det fokus på arbetet att snabbt kartlägga människans arvsmassa.

Interferonerna blev ingen patentmedicin. Numera är bedömningen att cancersjukdomar är mycket komplexa och att det behövs en blandning av behandlingar för att kurera de många olika former av sjukdomen som finns.

Genterapin, alltså att behandla sjukdomar, ärftliga och andra, genom att föra in gener i patientens egna celler, har visat sig vara mycket svårare än väntat. Ett par dödsfall har inträffat. En av utmaningarna är att hitta verktyg som levererar arvsanlagen till cellerna. En vanlig metod har varit att använda virus som bärare av arvsmassan. Men det är inte utan risker.

Kartläggningen av arvsmassan må vara en viktig vetenskaplig milstolpe. Men det dröjer länge innan det kommer att ge några konkreta resultat i form av produkter. Att veta var generna sitter är en sak. Att göra läkemedel är en annan. Gener kodar bara för proteinerna, som sköter det mesta i kroppen och som alla läkemedel syftar till att imitera eller hämma. Om proteinerna vet vi fortfarande ganska lite, trots att de upptäcktes 1830.

De biotekniska läkemedlen svarade i fjol för nio procent av den totala läkemedelsförsäljningen i världen. Av de 60 läkemedel som i fjol sålde för över en miljard dollar (“blockbusters”) svarade biomedicinerna för sju stycken.

De preparat som kommit ut på marknaden har inte varit direkt revolutionerande. Främst har det rört sig om nischprodukter, där gentekniken möjliggjort säkrare tillverkning i större skala.

Bara ett biotekniskt läkemedel kvalar in bland världens tio mest sålda läkemedel, nämligen det medel som ges till dialyspatienter för att stimulera produktionen av röda blodkroppar. Medlet (Epogen) har tagits fram av Amgen, men säljs också av Johnson & Johnson under olika varumärken (i Sverige Eprex, i USA Procrit).

För en större allmänhet är det mest känt som bloddopningsmedlet “epo”. Det var detta medel, i en modernare version (kallad Aranesp) som skidåkaren Johann Mühlegg använde i fjol i vinter-OS i Salt Lake City.Detta är bioteknik

Bioteknik innebär “tekniskt utnyttjande av biologiskt material”. Det har människan sysslat med i årtusenden. Mikroorganismer, som svampar och bakterier, har använts för att göra bröd, öl, vin, sprit, fil, yoghurt.

Den moderna biotekniken föddes 1973 när amerikanerna Stanley Cohen och Herbert Boyer upptäckte en metod att klippa och klistra i DNA-molekylen.

Numera omfattar begreppet bioteknik inte bara gentekniskt framställda produkter, utan småskalig forskning i största allmänhet. På sikt kommer det dock att bli allt svårare med gränsdragningarna eftersom olika vetenskaper och tekniker har en tendens att blandas: biologi, kemi, fysik, matematik, informationsbehandling, ingenjörskonst.

Q-Med störst i Sverige

Sveriges största bioteknikföretag, mkr (7/11).

Bolag; Börsvärde; Förändring i år, %
Q-Med; 3 500; 76
Active Biotech; 2 000; 236
Biacore; 1 800; 4
Maxim;1 300;146
Oxigene;1 100; 695
Medivir; 1 000; 173
Karo Bio; 750; -48
Pyrosequencing; 700; 56
Bioinvent; 360; -1
Vitrolife; 360; 79
Källa: Affärsvärlden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.