Stormen är inte över

Stenakontrollerade rederiet Concordia Maritime är ett av börsens ständiga substanscase. Men vid en närmare analys ser aktien inte särskilt billig ut.

Vänta. Sedan Affärsvärlden köp-rekommenderade det svenska produkttankerrederiet Concordia Maritime i nr 10/2013 har aktien stigit från knappt 11 till närmare 16 kronor.

Jämfört med Stockholmsbörsens småbolagsindex är utvecklingen inte särskilt imponerande. Men i skenet av att rederisektorns aggregerade börsvärde under samma period nästan halverats, blir prestationen desto starkare. Förklaringen stavas fleråriga fraktkontrakt.

I dag är sex av flottans tio produkttankers, av modell P-Max, som fraktar raffinerade produkter som flygbränsle och bensin, under längre kontrakt.

Övriga fyra sysselsätts i samarbete med Stena Bulk och Stena Weco på den mer volatila spotmarknaden. I flottan ingår också en IMOIIMAX samt en MR-tanker.

I oktober har två så kallade ”sale-and-leaseback” gjorts – ett IMOIIMAX-fartyg samt deras enda Suezmax oljetanker. Utöver en vinst på ungefär 16 miljoner kronor har kassan stärkts med närmare 540 miljoner. Fartygen var av nyare modell vilket gör affärerna till en svag indikator för hur hela flottan är värderad.

För utöver hyresintäkter tjänar redarna förstås pengar på köp och försäljningar av fartyg. Marknadsvärdet kan pendla kraftigt beroende på affärsklimat. I goda tider skulle exempelvis Concordias tiotal P-Max, i dag värderade till ungefär 300 miljoner kronor styck, kunna säljas en bra bit över dagens bokförda värde. I dagsläget är dock andrahandsvärdet en bit under det bokförda värdet.

Medan en generisk oljetanker i snitt tappat 20 procent av sitt värde första halvåret, har Concordias P-Max endast tappat 7 procent. Ledningen, med vd Kim Ullman i spetsen, menar att nischrutterna skapar kassaflöden som stödjer det. Och nog har Concordia stått emot den allmänt svaga efterfrågan som följt hög lagerhållning av oljeprodukter. Under andra kvartalet var det underliggande rörelseresultatet drygt 35 miljoner.

Enligt ledningen blir 2016 sannolikt sämre än 2015, men bättre än 2014. Det ger ett vinstspann mellan 20 och 175 miljoner. Utsikterna för nästa år är samtidigt svaga, vilket får aktien att se sval ut i vårt ettårsperspektiv, sett till lönsamhet. Därtill skulle en hypotetisk utförsäljning av flottan i dagsläget realisera hyfsat stora förluster, vilket fäller substanscaset trots en värdering kring 0,5 gånger eget kapital. Concordia kommer att rida ut stormen bättre än konkurrenterna, men bättre ingångslägen lär ges framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.