Storlekens betydelse och 4 godingar
Magnum, åh min underbara magnum!
Ovanstående inledning är inte en hyllning till de senaste årens megasuccé i frysboxarna. Nä, nu skall vi prata om förpackningar. Michael Broadbent, Sotheby’s Wine Auctions legendariske ledare, lär ha uttryckt följande om butelformatet magnum: ’en magnum är perfekt för två… när en av er dricker’. Själv går jag så långt att jag kallar 75 cl-flaskan för halv-magnum…
Magnumflaskan motsvarar som bekant två vanliga flaskor. Den är vida ansedd att vara det ideala flaskformatet för lagring av fine wines då den är stor nog att göra vinets utveckling långsammare men inte för stor för att vara svårhanterlig eller ohanterbart dyr, som större flaskformat.
Kvalitet kontra kvantitet
Jag är delaktig i ett tveksamt och högst innoficielt nätverk med internationella sommelierer som träffas i augusti varje år för en sammankomst som går under namnet ’The Nordic Magnum Dinner’. Denna åttonde upplaga har i helgen utspelats i Stockholm igen. Så även 2002 och 2005. Konceptet startade som en tanke mellan en norsk och en svensk kollega under en sommeliertävling för tiotalet år sedan. Funderingen gick ut på att man på många restauranger världen över köper viner på stora format men att man måste jobba mycket hårt för att få någon omsättningshastighet på dessa buteljer. Samtliga producenter, vinskribenter, sommlierer och vinsamlare jag dryftat frågan med är överrens om magnumens superba kvaliteter; långsama utveckling och ytterst stabila kvalitet. Även våra sommelierkollegor i andra länder ligger på en hel del magnumbuteljer i sina källare och samlar damm.
18 man, 18 magnum
Det som började som en fundering drog sig snart samman till en företelse som blivit känd långt utanför de skandinaviska länderna. Delagare flygs in varje år från Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Ryssland, Frankrike, Spanien och Österrike. Konceptet är mycket enkelt; varje inviterad person anmäler sitt vin tll den som för året är ’lekledare’. Denne sätter ihop en ytterst intressant meny att matcha dessa viner med. Köksmästare som antagit utmaningen är; Eyvind Hellström på Bagatelle i Oslo, Magnus Leijdstedt på Gondolen i Stockholm, Mathias Dahlgren i Stokholm, Xavier Pellicer på AbaC i Barcelona. I början matchades det en maträtt till varje magnum, men detta sprack efter en maratonsuittning hos Eyvind Hellström med 18 rätter serverade på 18 individuella porslin och nedsköljda med 18 magnumbuteljer. Middagen började 18:00 och slutade 01:45. En både lång och smärtsam upplevelse… Numer matchas två viner till en maträtt. En av årens mest oförglömliga kombinationer gjorde Mattias Dahlgren: lågtempererad crème på kronärtskocka, kalvsky med pocherat vaktelägg och hyvlad vit Alba. Här var den distinkta aromen och mineraliteten av en då 15 år gammal riesling från Rheingau gudomlig. Vinet var en 1990 Berg Schlossberg från Georg Breuer.
Avslutningsord från en okänd älskare av stora flaskor;
”The French have a saying: There are only three things to talk about in France — wine, food and sex. But not necessarily in that order.”
signerat
Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover
Fakta, Andra buteljstorlekar:
BordeauxChampagne
Magnum 1,5 liter1,5 liter
Marie-Jeanne2,5 liter –
Dubbelmagnum3 liter3 liter
Jeroboam 5 liter3 liter
Rehoboam -4,5 liter
Imperial 6 liter –
Methusalem -6 liter
Salmanazar9 liter9 liter
Balthazar 12 liter12 liter
Nebuchadnesar 15 liter15 liter
Melchior 18 liter18 liter
Topplistan
Njut nu Nonnenberg Riesling 2006 SB-NUMMER 96123 SORTIMENT Standardsortimentet PRIS 825 kronor PRODUCENT Georg Breuer URSPRUNG Rheingau, Tyskland VINET Sedan ett par lyckade inköp på Fauchon på Place Madeleine i Paris för femtontalet år sedan har kärleken hållit i sig. Systervin till Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland samt Rauenthaler Nonnenberg. Godare än så här blir det knappast i den knastertorr tyska stilen. GASTRONOMI Vichysoisse med Kalixlöjrom, citronconfit och krutionger. LAGRINGSPOTENTIAL 10-15 år |
Guldfynd André Clouet Grande Réserve SB-NUMMER7686 SORTIMENTBeställningssortimentet PRIS498 kronor PRODUCENTAndré Clouet URSPRUNGBouzy, Champagne,Frankrike VINETEfter ett par års svacka tycker jag att unge Jean-Francois Clouet är tillbaka, särskilt i det större flaskformaten. GASTRONOMIHalstrad anklever med färska fikon. LAGRINGSPOTENTIAL2-5 år |
För vinkällaren Tilenus Pagos de Posada 2002 SB-NUMMER98554 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS574 kronor PRODUCENTBodegas Estefania URSPRUNGBierzo Spanien VINETDruvan Mencia hamnar i skugglandet mellan Pinot Noir och Barbera. I mitt tycke Spaniens idag mest spännande druvsort. Ytterst användningsbar till modern gastronomi. GASTRONOMIMathias Dahlgrens Butifarra med tryffelpuré och flarn på Pata Negra LAGRINGSPOTENTIAL10-15 år |
Stora stjärnan Château Haut-Brion 2002 SB-NUMMER99856 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS4200 kronor PRODUCENTChâteau Haut-Brion URSPRUNGPéssac-Léognan VINETNummer 1 av ’the big five’! Allttid stor, levererar alltid! Mitt självklara val om jag bara får ta med mig ett vin till den öde ön. GASTRONOMIEntrécôte double med sauce vin de marchand (rödvinssås baserad på oxbuljong, rödvin och oxmärg). LAGRINGSPOTENTIAL20-30 år |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.