Storlek ger styrka
Den amerikanska uppdragstillverkaren Flextronics har tagit fasta på att det är storlek och global produktion som är avgörande när de stora elektronikföretagen väljer att lägga ut sin tillverkning på underleverantörer.
Sedan 1995 har Flextronics gjort 25 köp, det handlar både om produktionsanläggningar och andra kontraktstillverkare. Under samma period har bolaget även investerat i nya fabriker i lågkostnadsländer som Mexico och Ungern. Räknat efter omsättning är Flextronics världens fjärde största kontraktstillverkare. Bolaget beräknas omsätta närmare 4,5 miljarder dollar under det brutna räkenskapsår som slutar sista mars 2000. Under det närmaste året väntas omsättningen fördubblas. Ju större företagen i det absoluta toppskiktet av kontraktstillverkare är, desto svårare blir det för något annat företag att bryta sig in i denna grupp.
Samgåendet med den amerikanske branschkollegan Dii-Group förde upp Flextronics i samma division som tättrion Solectron, SCI Systems och Celestica. Affären, som betalas med egna aktier och värderas till ca 3,5 miljarder dollar, räknat på Flextronics nuvarande aktiekurs, och är den hittills största affären i branschen. Köpet av Dii innebär att Flextronics verksamhet inom kretskortstillverkning och konstruktionstjänster breddas. Fabriksytan ökas med 60 procent. Även Flextronics geografiska utbredning blir större. Bland annat tillförs ett antal produktionsanläggningar på USA:s östkust, en tidigare vit fläck på kartan för bolaget.
40 fabriker över hela världen
Att kunna erbjuda kunderna tillverkningskapacitet varsomhelst i världen är närmast ett krav för de kontraktstillverkare som vill vara med och slåss om de stora kontrakten. Flextronics har, inklusive Dii, cirka 40 fabriker över hela världen. Utmaningen är att kunna koordinera alla fabrikerna, eftersom Flextronics säljer sig som en “kapacitet” gentemot de stora globala kunderna. Förmodligen är Flextronics ett av de 4-5 kontraktstillverkare i världen som skulle kunna klara av en order på i storleksordningen 1 miljard dollar.
Europa ligger efter
Genom att ta över tillverkningen av nätverksservrar i en av Fujitsu Siemens Computers tyska anläggningar hoppas Flextronics få in en fot på den tyska marknaden. Fabriken omsätter omkring 350 miljoner dollar. I Europa har telekomindustrin först nu börjat lägga ut tillverkning på kontrakt.
I Europa ser dock industristrukturen, exklusive telekom, ganska annorlunda ut jämfört med i USA. I Nordamerika handlar det framför allt om konsumentelektronik med större volymer och en stor hemmamarknad, vilket kräver en viss tillverkningskompetens. Europa är i stället en stor exportör av industriprodukter såsom kontroll-, styr- och mätinstrument. Här handlar det om skräddarsydda produkter som normalt stoppas in i större system. Alltså, många olika produkter men små volymer.
Fjolårets förvärv av en ABB-fabrik i Västerås innebar att Flextronics skaffade sig kunskap och kompetens när det gäller den här sortens industriproduktion. Och än så länge är Flextronics ensamt om det bland kontraktstillverkarna.
Genom sina fem leverantörsbyar får Flextronics tillgång till lågkostnadsproduktion i bland annat Brasilien, Mexico, Kina och Ungern. I leverantörsbyarna samlar Flextronics en hel rad med underleverantörsföretag i nära anslutning till den egna fabriken. Fördelen med dessa byar är reducerade lager- och transportkostnader och att volymproduktion snabbt kan komma i gång. Låg skatt i dessa regioner bidrar till att hålla nere bolagets totala skattesats.
Med i produktutvecklingen
Flextronics har betydande ingenjörsresurser och teknisk kompetens via sina nio PIC, Product Introduktion Centers, som i regel ligger i omedelbar närhet till de stora kunderna. Genom att vara med redan på produktutvecklingsstadiet och vid utvecklingen av prototyper kan Flextronics planera tillverkningen på ett helt annat sätt och även anpassa produkten efter den bästa produktionslösningen.
Även om Flextronics beroende av datakom- och telekomindustrin minskat en aning genom köpet av Dii står sektorn fortfarande för drygt 50 procent av intäkterna, vilket är både på gott och ont. I dagsläget är det nog mest positivt, då båda sektorerna tillhör de snabbast växande.
Det finns alltid en risk förknippad med snabb, förvärvsdriven tillväxt som Flextronics, eftersom det kräver ledningsresurser samtidigt som ledningen kan tappa fokus på den befintliga verksamheten. Även om Flextronics hittills lyckats med att integrera de köpta produktionsanläggningarna, kan man aldrig vara säker på att problem inte skulle kunna uppstå vid framtida förvärv. De senaste månadernas alla köp kan komma att tära på lönsamheten under året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.