Storebror spekulerar

Dagshandlarnas favoritsidor på internet, skvallersidorna, är nästa mål för den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Alla som någon gång har surfat in på aktiespekulanternas ryktessidor inser att mycket av det som skrivs där är försök att med ren ryktesspridning, falsk eller sann, driva aktiekurser för att själv tjäna en hacka. Det har nu amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC) tröttnat på.

Myndigheten anser att en del av vad som pågår är rena bedrägerier och överväger därför att skapa ett system för automatisk avlyssning av de inlägg som skrivs på de olika aktieskvallersidorna. En anbudsupphandling till 107 företag som kan tänkas utveckla den här typen av dataprogram har därför skickats ut, enligt tidningen Wall Street Journal.

Hisnande perspektiv

De specifikationer som SEC har ställt upp uppfyller flera av de farhågor som finns om vad ett storebrorssamhälle ska kunna ställa till med. Avlyssningssystemet ska kunna sortera ut inte bara datum, ämnesområde och diskussionsgrupper utan också användarnamn och e-mail-adresser från de personer som skriver in information i offentliga chatgrupper eller på webbsidor. De flesta av dessa personer är rimligen helt oförvitliga personer som nu riskerar att hamna i register som per definition misstänkliggör dem som skumraskfigurer.

Relevant information, bland annat meddelanden som innehåller vissa förbestämda ord eller fraser, ska lagras i databaser som SEC-anställda ska ha tillgång till. Databasen är sedan tänkt att användas för samkörning, bland annat när SEC gör insiderutredningar.

Storebror, det vill säga SEC, spekulerar alltså i att medborg-arna ska acceptera ett övervakningssamhälle. Men systemet är fortfarande långt ifrån att bli verklighet. Steget till att bygga upp en bra-att-ha-databas, en typ av spaningsregister, är fortfarande långt. I Förenta Staterna är helgandet av anonymitet och den privata sfären viktig, inte minst för de internetföretag som driver skvallersidor. De förbinder sig ofta att skydda sina kunder och kommer inte frivilligt att hjälpa myndigheterna. Här i Sverige resonerar företaget VC World, som driver landets största aktietipssida med cirka 8.000 inlägg per dag, på liknande sätt:

“Det amerikanska förslaget är minst sagt uppseendeväc-kande. Vi har regler där vi

lovar våra läsare anonymitet. Däremot kan vi efter domstolsbeslut, och om det visar sig att något brottsligt kan ha begåtts, lämna ut information”, säger Anders Karlsson, VD vid VC World.

I teorin är det nya systemet inte svårt att argumentera för. Det går att hävda att ett automatiserat system bara är en gradskillnad mot hur det redan går till. Skvallersidorna övervakas redan, men det sker manuellt. Börsen i Stockholm följer till exempel dagligen vad som sägs på de svenska skvallersidorna. “De (inläggen) har helt klart en påverkan på marknaden”, konstaterar Bengt Nilsson vid börsens marknadsövervakning.

Echelon

Det planerade övervakningssystemet är bara ännu ett av de storebrorssystem som används på de allmänna tele- och data-näten. Mest känt är det USA-dominerade Echelon, vars existens numera inte betvivlas sedan det nyligen bekräftats att det ägnar sig åt ekonomiskt spionage. Med hjälp av Echelon avlyssnades teletrafik för amerikanska Boeings räkning i samband med att konkurrenten Airbus låg i affärsförhandlingar med ett saudiskt flygbolag.

Också ute på öppna marknaden finns övervakningssystem till salu. De marknadsförs mest gentemot arbetsgivare som ska kunna hålla kontroll på sina underställda så att de inte använder arbetstid till att strösurfa på internet, titta på porrbilder eller avslöja företagshemligheter.

Ett av dessa företag, Websense Inc, börsnoterades nyligen i New York och meddelade i samband med introduktionen att 5.000 företag eller organisationer använder bolagets övervakningssystem som därmed övervakar cirka 4,5 miljoner internetanvändare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase