Stordalens lägenhetsfiasko – gått back 200 Mkr i svenska dotterbolaget

2017 köpte norske fastighetsmiljardären Petter Stordalen svenska Företagsbostäder Sverige Aktiebolag. Senaste åren har bolaget minst sagt haft det kämpigt och har gått över 200 Mkr back sedan norrmannen gjorde sin investering. Förra året krävdes ett stort koncernbidrag för det tidigare lönsamma bolaget.
Stordalens lägenhetsfiasko – gått back 200 Mkr i svenska dotterbolaget - Affärsvärlden, Petter Stordalen
Affärsmannen och hotellägaren Petter Stordalen Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Arbetstagare som skickas på jobbresor och som tröttnat på hotellboende och vill bo i lägenhet istället under sin vistelse. Ungefär så kan man beskriva kundgruppen för Företagsbostäder Sverige AB. Bolaget har som affärsidé att hyra ut möblerade lägenheter till företag. Huvudkontoret ligger i Göteborg där även ett antal av bolagets lägenheter finns. Även Stockholm, Malmö, Helsingborg och Lund huserar några av bolagets runt 1 600 lägenheter.

I en tidigare intervju med Affärsvärlden avslöjade norske fastighetsmiljardären Petter Stordalen att han är på väg mot en av de största vinsterna någonsin. “Jag kan garantera att vinsten blir över en miljard”, sade han till Afv då. Men alla affärer blir inte lysande för hotellentreprenörsen.

2017 investerade Petter Stordalen i Företagsbostäder genom hans bolag som heter Strawberry Living North AB. Något som kanske inte varit den bästa investering norrmannen gjort.

Koncernbidrag på 82 Mkr

Tanken var att få konsulter på long-stays att välja en lägenhet framför hotellvistelse. Med allt från studiolägenheter till lägenheter med fem rum och kök skulle en bred målgrupp kunna nås. En idé som var mycket fräschare och smartare innan många lade om sina resemönster 2020 i samband med att coronapandemin kom.

Tidigare ägdes bolaget av Preservo Holding AB och Charlotte Dellblad och 2016, året innan Stordalen blev majoritetsägare, hade bolaget ett resultat efter finansiella poster på 25 Mkr enligt årsrapportern.

2018 hade bolaget ett resultat efter finansnetto på 11 Mkr. Åren därefter landade det på -10 Mkr, -70 Mkr, -54 Mkr, -30 Mkr och förra året -51 Mkr. Totalt har bolaget gått back 204 Mkr under Strawberrys ägarskap.

Petter Stordalen och Strawberry fick under 2023 föra över 82 Mkr i koncernbidrag för att stötta bolaget. I senaste årsrapporten skriver bolaget att det aktivt ska minska sitt bestånd för att “minimera de risker som föreligger vid svängningar i beläggningsgraden.” Även under 2022 fick bolaget ett aktieägartillskott på 15 Mkr.

Läs mer:

Petter Stordalen spränger drömgränsen: “De ville köpa alla hotellen”

Petter Stordalen, Harald Mix och Erik Selin satsar – i Grekland: ”Rolig story”

Hur mår du, Petter Stordalen?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans