Storbritanniens nya premiärminister vill stärka staten – med 40 lagförslag

Ett statligt ägt företag för ren energi - Great Britian Energy - och att åternationalisera järnvägstrafiken. Det är 2 av 40 lagförslag från Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer som presenterades i veckan. Den gemensamma nämnaren: Staten ska spela en mer aktiv roll.
Storbritanniens nya premiärminister vill stärka staten – med 40 lagförslag - Storbritanniens preminärminister Kier Ster
Storbritanniens kung Charles III och premiärminister Keir Starmer.

“Kungens tal” hölls tidigare i veckan i Storbritannien.

En sammankomst där det brittiska parlamentets öppning sammanfaller med att monarken tillkännager regeringens lagstiftningsprogram.

Förslagen från den nya Labourregeringen, med Keir Starmer i spetsen, är 40 till antalet och spänner över en stor rad frågor, bland andra energipolitiken, pensioner och inrättandet av en tillsynsmyndighet över fotbollsindustrin.

Med Financial Times (FT) ord vill Starmer att staten ska spela en “mer aktiv roll” i landet – till skillnad från den tidigare konservativa administrationen som var mer fokuserad på att korrigera marknadens diverse misslyckanden, enligt FT.

Great British Energy

Politics can be a force for good – we will show that. 

Uttalandet kommer från premiärminister Starmer första tal utanför 10 Downing Street i London efter valvinsten.

Förslagen från Starmer och hans regering som nu lagt fram är ett svar på det uttalandet och inkluderar att skapa ett statligt ägt företag för ren energi, kallat Great British Energy, rapporterar FT.

Men också att åternationalisera järnvägstrafiken, skapa en tillsynsmyndighet för fotbollsindustrin, förenkla för arbetsgivare att vidta strejkåtgärder och bistå pensionssparare med att konsolidera olika potter.

Positiva aspekter för investerare

Hur balansen kommer se ut mellan stat och näringslivet återstår att se. Lagförslagen kopplade till att höja skyddet för arbetare är enligt FT något son kommer på kant med hur det ser ut på Storbritanniens arbetsmarknad idag.

Lagförslagen om budgetansvar, infrastruktur och planerna på att skapa ett industristrategiråd som kan övervaka regeringens tillväxtagenda lyfts fram som positiva av tidningen, då de försäkrar investerare om politikens långsiktiga spelregler.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group