Storbankernas glada prognoser: Sverige slår USA och Europa

Rörigt i världen, med USA-val, geopolitik och en släpig tysk ekonomi. Men med inflation och räntor som pekar i rätt riktning ser det ändå hyfsat ut för världsekonomin. Och ännu bättre för Sverige, som enligt SEB och Swedbank kommer att leda västvärldens tillväxtliga de kommande två åren.
Sverige och finansminister Elisabeth Svantesson kan se fram emot en riktigt konkurrenskraftig tillväxt, tror Swedbank och SEB. Till höger: Chefsekonomerna Mattias Persson och Jens Magnusson.
Sverige och finansminister Elisabeth Svantesson kan se fram emot en riktigt konkurrenskraftig tillväxt, tror Swedbank och SEB. Till höger: Chefsekonomerna Mattias Persson och Jens Magnusson. Foto: TT

“Grumliga utsikter, tydliga risker”, ser Swedbank framför sig i sin nya rapport om de ekonomiska utsikterna. SEB uttrycker samma sentiment mer konkret med orden “en kapplöpning mellan sänkta räntor och recessionsrisker”, i sin motsvarande prognos. Men trots en svajig omvärld, tror båda på ett rejält steg framåt för svensk tillväxt de kommande åren.

Swedbank tar avstamp i en lägesbeskrivning där sommaren började bra, med sjunkande inflation och hopp om snabba räntesänkningar. Men kallar marknaden en drama queen, när börskaos plötsligt triggades i augusti av geopolitiska dramer, japansk räntehöjning och svagare tech-bolag än väntat.

Efter att röken lagt sig blickar SEB:s ekonomer med “viss optimism” på en värld där räntesänkningar inletts av centralbankerna i Sverige och Europa, och 75 punkter ner väntas från Federal Reserve före årets slut. Swedbanks chefekonom Mattias Persson noterar att en mjuklandning av amerikansk ekonomi “fortfarande verkar mest sannolik”, till gagn för hela världsekonomin. De orosmoln som finns förblir geopolitiska, tillsammans med USA-valet, ett trögt Tyskland och kylslaget Kina, enligt båda bankerna.

Tilltro till svensk tillväxt

Mest positivt ser det ut för Sverige. Efter tre års stagnation skjuter tillväxten upp till 2,6% under 2025, spår Swedbank. En högre siffra än för Europa och USA, där man i båda fallen förutser en tillväxt på 1,5%.

Till fördel för Sverige verkar en väntad hög konsumtionstillväxt under 2025 och 2026, hjälpt av förväntningar om en mindre restriktiv penning- och finanspolitik. Swedbank tror att kronan stärks mot både dollarn och euron.

Även under 2026 väntar bankerna se den högsta tillväxten i Sverige bland alla jämförelseländer i västvärlden: 3%. Euroområdet “haltar fram” och förmodas bara rycka upp sig till 1,4%, medan USA tar sig till 1,8%.

Bankernas siffror ligger i stort på samma nivå och SEB påpekar att det är en bild som inte förändrats i någon större utsträckning sedan den senaste prognosen publicerades i maj, trots historiskt höga realräntor.

BANKERNAS TILLVÄXTPROGNOSER (årlig förändring %)
Område Bank 2023 2024 2025 2026
USA SEB 2,5 2,5 1,5 1,8
Swedbank 2,5 2,5 1,4 1,8
Tyskland SEB -0,3 0,1 1,1 1,0
Swedbank -0,2 0,1 1,0 1,3
Kina SEB 5,2 5,0 4,5 4,3
Swedbank 5,2 4,8 4,5 4,3
Storbritannien SEB 0,1 1,1 1,1 1,5
Swedbank 0,1 1,1 1,4 1,5
Euroområdet SEB 0,4 0,8 1,6 1,5
Swedbank 0,5 0,7 1,3 1,4
Sverige SEB -0,2 0,6 2,6 2,9
Swedbank 0,1 0,3 2,6 3,0
OECD SEB 1,6 1,7 1,8 1,7
Global PPP 3,2 3,1 3,2 3,1
Källor: SEB, Swedbank, OECD
För fetstilade siffror skiljer sig prognoserna åt

Rehabiliterad ränta

Efter vad SEB kallar “framgångsrik” bekämpning av inflationen tas räntesänkningar inom alla geografier så när som för givna.

Swedbank förutser att den svenska inflationen landar på 2% för 2025, och på samma nivå tror båda bankerna att Riksbanken parkerar styrräntan 2025 och framåt.

I rapportens förord framhåller Swedbanks chefekonom Mattias Persson centralbankernas vägval som kritiska: de måste lyckas balansera sina respektive räntebanor, så att en återhämtning inte försenas. Det öppnar för att de kan behöva sänka mer än bankens prognos, och “eventuellt även under neutrala nivåer.” SEB håller med om att finanspolitiken i många fall har begränsat manöverutrymme och att “en stor konjunkturparerande uppgift” ligger på centralbankerna.

I USA förväntas Federal Reserve att sänka räntan 25 punkter vid alla tre återstående möten i år, med fortsatta sänkningar varannan möte under 2025, enligt Swedbank. Det skulle innebära att styrräntan hamnar runt 4,50% i slutet av 2024, och 3,50% i slutet av 2025. Den långsiktigt neutrala räntan bedömer man ligger runt 3% i USA och räknar med att den sänkts till den nivån i slutet av 2026. SEB förutspår att man når den neutrala nivån redan i slutet av 2025.

Styrräntenivåer i slutet av året (%) 22-aug 2024 2025 2026
Federal Reserve 5,5 4,5 3,0 3,0
ECB* 3,8 3,3 2,0 2,0
Bank of England 5,0 4,5 3,5 2,8
Riksbanken 3,5 2,8 2,0 2,0
* Inlåningsränta
Källa: SEB

Tröga jättar

Svagheter i den tyska ekonomin lyfts fram som ett orosmoln av främst Swedbank, som ser en tillväxt på svaga 0,1% i år. Under andra kvartalet minskade BNP i Tyskland och i augusti sjönk inköpschefsindexet PMI under 50,
vilket pekar på en fortsatt svag utveckling i euroområdets största ekonomi.

Afv har tidigare även rapporterat om hur fackliga krav på högre löner driver den tyska inflationen, till ECB:s förtret.

SEB fokuserar sina varningar på Kinas avmattning och dess effekt på världsekonomin. Främst är det överkapacitet som skapar problem och anses ha “cykliska, strukturella och statsstödsrelaterade orsaker”. För att hålle uppe tillväxten kanaliserar allt mer av varuöverskottet till den globala marknaden. Kombinerat med landets låg inflation och en svag valuta blir får exporten en disinflatorisk effekt, menar rapporten som ser risk för “ett eskalerande handelskrig.”

LÄS ÄVEN:

Tysklands enorma lönelyft väcker oro i Europa

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans