Storbankerna spelar ner egenhandeln
Den enda bank som medger att den tar egna positioner på marknaden är Swedbank, som dock är en liten aktör i det segmentet.
Swedbank mäter sin marknadsrisk som ”value at risk”, hur mycket banken med 99 procent säkerhet maximalt kan förlora under en enda dag. Siffran har kraftigt ökat sedan år 2007, men är ändå inte särskilt stor. År 2009 var den som lägst 25 miljoner kronor och som högst 74 miljoner kronor. I genomsnitt uppgick risken till 0,04 procent av det egna kapitalet, lägst av de fyra storbankerna. Som jämförelse var HQ Banks value at risk 29 procent år 2009.
SEB säger sig ha slutat med egenhandel 1998 efter att banken åkte på en smäll i Ryssland som fick bankena att reservera 300 miljoner kronor. Men visst har banken obligationsportföljer som den, enligt den senaste årsredovisningen, håller ”i investeringssyfte, för likviditetshantering och för att stödja kundhandeln.”
Banken har försökt minska investeringsportföljen och vid årsskiftet var den 90 miljarder kronor, ner från 133 miljarder ett år tidigare. Value at risk varierade ifjol mellan 87 miljoner kronor och 357 miljoner kronor, i genomsnitt 0,19 procent av det egna kapitalet.
Nordeahar inte heller någon egenhandel, men placerar sin likviditetsportfölj på 451 miljarder kronor. Dessutom placerar banken sitt egna kapital på 208 miljarder kronor. Value at risk var ifjol i genomsnitt 0,39 procent av det egna kapitalet.
Inte hellerHandelsbankenhar någon egenhandel. Banken beräknar för år 2009 value at risk för ”tradingportföljen” (för kunds räkning) som mellan 13 miljoner kronor och 72 miljoner kronor, vilket i genomsnitt innebar 0,05 procent av eget kapital.
Banken påpekar att likviditetsportföljen på 450 miljarder kronor är omsättningsbar på 48 timmar, även om alla marknader stänger, vilket indikerar att banken har stora delar av den insatta på centralbanker och inte spekulerar med den.
Alla fyra banker bedriver dock så kallad market making, det vill säga ställer för kunds räkning både sälj- och köpkurser i vissa instrument. I sådan verksamhet måste bankerna ta egna positioner i marknaden, men risken är inte så hög.
Egenhandel, så kallad propriety trading
Kallas i vardagligt tal för proptrading eller prophandel. Innebär att banken själv spekulerar på marknaden för att tjäna pengar.
nullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.