Storbankerna: Återuppväckt inflation – Riksbanken sänker först i september

De stigande priserna i maj på många tjänster, innebär att den underliggande inflationen ännu inte normaliserats. Det skriver Handelsbanken i en rapport och får medhåll av både Nordea och SEB.
Storbankerna: Återuppväckt inflation – Riksbanken sänker först i september - Universal Music Group-TikTok
Taylor Swift lyfts fram som en bidragande orsak till det ökade kostnadstrycket i maj. Foto: AP Photo/Alex Brandon

KPIF-inflationen i maj var oförändrad på 2,3% och den underliggande inflationen var högre än väntat.

Även om utfallet var lägre än Riksbankens prognos i mars, så ser flera av storbankerna sifran som ett bakslag.

Prisökningen på tjänster lyfter återigen diskussionen om Taylor Swift– och Eurovision-effekten, med hotellpriser som ökade 11% och utrikesflyg 17%, men Handelsbanken menar att ökningen var bredare än så.

“Ytterligare ett litet bevis på att företagen behåller prissättningen och att det underliggande inflationstrycket dröjer kvar i ekonomin.”

Handelsbanken tror att de kommande förhandlingarna inför ‘superlöneavtalsåret 2025’ kan bli utmanande, med Svenskt Näringsliv som idag slår tillbaka på lönekraven och pekar på att lönsamheten tillfälligt lyfts av att svag krona.

Banken håller fast vid prognosen att Riksbankens sänker styrräntan i september och december, för att nå nå 3,25% vid årets slut och gradvis ner till 2,25 i slutet av 2025. 

TROR PÅ FLER RÄNTESÄNKNINGAR

Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson noterar att utfallet på 2,3% var långt över bankens prognos och att det inte blir någon räntesänkning i juni.

“Vi ser fortfarande en inflation under Riksbankens prognos framöver, och därmed också fler räntesänkningar än vad Riksbanken har signalerat, även om den höga majsiffran gör utsikterna något mer osäkra.”

SEB menar att även om tjänsteuppgången var bred, så är det värt att notera att maj är en ganska stark månad. Banken tonar också ner effekten av speciella evenemang som Taylor Swifts konserter och Eurovision.

“Om dagens siffra lyftes av dessa händelser borde prispressen vända när vi går in i juni, vilket gör junisiffrorna ännu mer intressanta än majsiffrorna ur ett politiskt perspektiv.”

“Sannolikheten för en sänkning i juni var låg redan före dagens inflationssiffror, och uppåtöverraskningen tar bort den helt”, skriver banken.

SEB vidhåller en sänkning i augusti, och förväntar sig att inflationen vänder ner igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF