Storbanken: Pundet mot 30-årslägsta

Det brittiska pundet sjönk till den lägsta kursen gentemot dollarn på sju månader på onsdagen. Men allt fler analytiker tror att det bara är toppen av isberget, skriver Bloomberg.

Bland de största skeptikerna till pundkursen är Deutsche Bank, världens näst största valutahandlare. Storbanken ser pundet falla ytterligare 15 procent under nästa år till den lägsta nivån sedan 1985.

Skälen till fortsatt ras för pundet blir bara fler och fler, från spekulationer om att Bank of England avhåller sig från en räntehöjning till risken att Storbritannien ska lämna EU, skriver Bloomberg.

– Fler personer har frågat mig om pundet under de senaste fyra fem veckorna än på sex månader, säger chefsanalytikern vid Bank of New York Mellon Corp, Simon Derrick.

Derrick tror att pundet kommer att ha fallit till omkring 1,40 dollar för ett pund vid slutet av 2016.

Deutsche Banks negativa syn på pundet baseras på ingen, eller en mycket liten, räntehöjning från Bank of England jämfört med den amerikanska centralbanken, samtidigt som ekonomin saktar ner. Bankens analytiker tillägger att möjligheten av ett brittiskt utträde ur EU är en annan ’’betydande risk’’.

Storbanken förutspår att pundet har fallit till 1,27 dollar vid slutet av 2016 och till 1,15 dollar 2017.

I dag, torsdag, står ett pund i 1,4926 dollar på spotmarknaden, enligt Bloomberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase