Storbanken: Jätteinvesteringarna är ”en tung börda” för SSAB

Bank of America räknar med att stålpriserna och spreadar kommer att förbli nedtryckta på grund av svag real efterfrågan men också på grund av en förväntad vanlig säsongsmässig avmattningen i Q3. Det framgår av en ny branschanalys.
Valsverket på SSAB stålverk i Oxelösund.
Valsverket på SSAB stålverk i Oxelösund. Foto: Pontus Lundahl / TT

Storbanken ser fortfarande värderingarna som låga i ett historiskt perspektiv, men de ses som rimliga med tanke på svag makroekonomi och efterfrågan. Därför har Bank of America (BofA) en försiktig och selektiv inställning till europeiska stålbolag.

BofA har rekommendationen underperform på SSAB. Därtill gör SSAB kapitalinvesteringar på 4,5 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen inom den svenska kapaciteten, något som ses som “en tung börda och påverkar det fria kassaflödet negativt på medellång sikt”. Banken bedömer att plåtpriserna kommer att sjunka och pressa ståljättens intäkter.

BofA har en blandad uppsättning rekommendationer på bolag i sektorn; neutral på ArcelorMittal, neutral på Voestalpine, köp på Thyssenkrupp och neutral på Erdemir.

För varmvalsat stål hålls prisprognosen oförändrad på 664 euro per ton för helåret 2024, medan förväntningarna på den amerikanska motsvarigheten sänks med 4 procent till 900 dollar per ton. För järnmalm sätts prisprognosen till +-1 procent till 109 dollar per ton..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.