”Storbanken är ett korthus”

Filip Weintraub, vid Labrusca Globalfond, diskuterar vad som lyft fonden sedan genomklappningen för två år sedan, vilka trender han ser i omvärlden och de senaste aktieköpen.

Vad har lyft fonden sedan genomklappningen för två år sedan?

– Vi är rätt tråkiga. Vi gör samma sak hela tiden och vi är inga daytraders. Så här i efter­hand kan man säga att vi gjorde fel som inte var fullinvesterade 2010 och 2011. Dessutom ska det sägas att flera av bolagen inte fungerade som vi hade förväntat.

Hur fullinvesterade är ni i dag?

– Vi har 6 procent i kassa. Dessutom har vi hedgat bort en del risker. Vi är till 68 procent nettoexponerade mot börsen med ett 50-tal olika aktier i portföljen.

Hur ser du på Västeuropa?

– Bättre än vad jag har befarat. Det ser ju ut att sluta falla nu, vilket bland annat märks på bilförsäljningen, men med det sagt återstår ändå en lång rad strukturella problem som fortfarande behöver lösas. En stor nackdel med krisen är att det inte har varit tillräckligt smärtfullt i bland annat Sydeuropa.

Två av era största innehav är sydkoreanska. Varför?

– Korea står för 9,7 procent av fondens värde, men vi har hedgat en del av landrisken. Utgångspunkten är att Korea är riktigt billigt. Där råder en systematisk rabatt på grund av ägarstrukturen, en slags makt­rabatt. Vårt största innehav, Samsung ­Electronics, är groteskt underprissatt inte minst för att forskningsbudgeten är ­betydligt större än för branschen i övrigt. Apple, som kontrast, är mer en modetillverkare.

Och det andra koreanska innehavet?

– Fila Korea är en växande aktör på sportutrustning på en marknad som domineras av Nike och Adidas, men framför allt beror vårt intresse på att Fila Korea äger Titleist, världens största golfmärke. Och just nu går försäljningen av golfprylar väldigt bra och vi räknar med att Titleist knoppas av som ett eget börsnoterat bolag inom två år. Jämför man med Callaway (noterat i USA) kan man utgå från att Titleist ensamt är mer värt än vad Fila Korea är i dag.

Ni är överhuvudtaget tunga inom sportutrustning?

– Du tänker på vårt innehav i Adidas? Ett av våra största innehav som också är groteskt underprissatt. Vi har delvis hedgat bort både konsument- och gummiprisriskerna på våra innehav i Adidas och Fila Korea.

Vilka trender ser du i ­omvärlden?

– Vi är bottom-up-stockpickers och styrs inte så mycket av trender, men ett område oroar mig, den kinesiska skulduppbyggnaden. Storbanken HSBC är ett korthus om du frågar mig och en av de positioner som vi blankar.

Vad undviker ni?

– Forskningsbolag inom biotech är ett sådant område. Väldigt dynamiska branscher, typ Candy Crush Saga-tillverkaren King, är en annan. För att kunna räkna hem dagens pris måste du ha väldigt bra intjäning år tio. Och det är svårt att veta hur det ser ut då och därmed är det svårt att analysera på ett rationellt sätt.

Vilka var de tre senaste aktierna ni köpte?

– Franska Peugeot är helt nedtryckt. Det behövs väldigt lite för att det ska bottna ur och gå rätt väg. Annars är Volvo vårt stora bett i branschen. Ett annat nyinköp är amerikanska Solazyme som utvecklar specialoljor av alger till livsmedelsindustrin, en direkt konkurrent till bland annat den omstridda palmoljan som bidrar till skövling av regnskog. Unilever och Orkla är två potentiellt stora kunder. Ett tredje köp är tyska programvarutillverkaren SAP.

Aktier du har sålt?

– Finländska Valmet. Det gick lite för snabbt med uppvärderingen där. De har trots allt inte sålt en pappersmaskin på tio år. Vi har också trimmat oljeservicebranschen den sista tiden. Flera försäkringsbolag har också gått starkt med uppgångar på 40–50 procent. I amerikanska Metlife har vi tagit hem vinster.

Hur går börsen i år?

– Ingen aning.

Filip Weintraub

Fond: Labrusca ­Globalfond.

Förvaltat kapital: 185 miljoner euro plus 100 miljoner euro i enskild förvaltning.

Utveckling: 15,9 procent 2013 och 0,9 procent ­hittills i år (euro).

Placerar sina egna pengar: I Labruscas fond.

Minsta insättning: 100 000 kronor.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF