Storbank tappar efter rapport

Den schweiziska banken UBS missade målsättningar för lönsamhet och kostnader under 2019 och sänkte desamma framåt, samtidigt som det avslutande kvartalet innebar stora uttag från bankens privatkunder. Det föranledde börsfall för aktien efter tisdagens bokslut.
Storbank tappar efter rapport - ubs-700-170320_binary_6834044.jpg

De sänkta målen och utflödet från UBS privatbank överskuggade en god avslutning på året sett till intäkter och resultat för den egna investmentbankverksamheten, ett fält som banken blivit allt mer beroende av för att nå mål. Dessutom noterades en ljuspunkt i form av något bättre prognoser för första kvartalet taget i akt att handelskonflikter inte vilar lika tungt över världsekonomin samt att kundaktiviteten förbättrats i ljuset av detta, samt den ihållande positiva kreditmiljön.

Intäkterna kom in på 722 miljoner dollar, mot 682 miljoner dollar enligt bankens egen prognossammanställning. Kursreaktionen var alltså trots detta negativ på tisdagsmorgonen, och aktien var ned med omkring 5 procent.

UBS avkastning på kärnprimärkapitalet (CET1) var 12,4 procent under det rapporterade året, under målet 15 procent. Det nya målet är att denna avkastning ska vara 12-15 procent under 2020-2022.

Det justerade förhållandet mellan utgifter och intäkter kom in på 78,9 procent, alltså svagare än målet 77 procent. Målet justeras till spannet 75-78 procent.

Även utdelningshöjningen blev en besvikelse för ägarna: Målet är att höjningen ska vara 1 cent per aktie framåt. Banken hade tidigare siktat på en höjning på “medelhöga till höga ensiffriga procenttal”. Totalt för året föreslås utdelningen bli 0:73 dollar. Väntad utdelning för 2019 var 0:78 dollar enligt Bloombergs prognossammanställning.

Det var för lite mer än ett år sedan som UBS offentliggjorde de mål som alltså inte nåddes under 2019 och med den aktuella måljusteringen ansluter UBS till lokala konkurrenten Credit Suisse, som nyligen tonat ned målsättningar, liksom tyska Deutsche Bank som i december uppgav att de medellånga prognoserna var “väl ambitiösa”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från MATCHi