Storåkers sänker Avanza

Börsen är kring all-time-high, men även om Golvets vänner börjar känna sig något mer ängsliga fortsätter aktiekurserna rakt upp.

– Det verkar vara hörbarhet nolla på aktiemarknaden för den stigande inflationen och de ofrånkomliga höjningar av räntan som väntar. Det var länge sen jag var så sugen på guld som nu, säger ett par svarta stövletter med guldklack.

Samtidigt finns det de som är något mer pessimistiska.

– Tongångarna på aktiemarknaden liknar mer och mer dem som finns på räntemarknaden, som är betydligt mer pessimistisk till framtiden än aktiemarknaden är, säger en helpension i österrikiska Zürs.

– Att Snapchat sätts på börsen och värderas till nästan 300 miljarder kronor lär väl bli toppmarkören för den här gången, säger en annan Alpresenär, den här just hemkommen från sportlovet på hotell Hermitage i Cervinia.

Biometribolaget Fingerprint Cards är alltid på allas läppar. En hemvändare från telekommässan i Barcelona förra veckan vittnar om betydligt positivare tongångar än vad aktiekursen ger sken av.

– Ute bland montrarna bekräftade i princip konkurrenterna Goodix och Egistech att Fingerprint ser ut att försvara det mesta av sin marknadsandel för 2017, nästan tvärtemot vad som basunerades ut i media.

– Med en totalmarknad som nästan dubblas i år innebär det ju bra tillväxt även om prispressen tilltar.

Nordea med Sverigechefen Anna Storåkers i spetsen har inlett en courtagestrid med nätmäklarna. Det är värt att hålla ett öga på men är inget som gör en sömnlös, skrockar en Vasaloppsåkare som tog sig i mål på nytt personbästa.

– Nätmäklarna har relativt ostört plockat russinen i banksektorn en längre tid och nu senast gett sig in på bolånen. Hit men inte längre, verkar storbankerna resonera, och deras gigantiska räntenetton kan ju onekligen finansiera ett courtagekrig som heter duga.

– Det får viss påverkan på nätmäklarnas lönsamhet men är inget som förändrar bolagens underliggande case. Möjligen att utflödet av kunder till nätmäklarna minskar i omfattning. Det lär heller inte vara någon risk att SHB följer med i första taget, gammal är äldst, säger skidåkaren.

En trädkramare har svårt att förstå optimismen kring Stora Enso-aktien, som är upp 35 procent senaste året, och ser ett utmärkt säljläge kring hundralappen.

– Varför betala p/e 15 för ett bolag som inte växer och som plöjer ner kassaflödena i stora investeringar på marknader som präglas av överutbud? Det kan aldrig sluta väl, säger en offpist-åkare i Zermatt.

Volatis vd Mårten Andersson flaggade i bokslutet häromveckan för att förvärvs­multiplarna nått historiskt höga nivåer. Det får ett dussin ostron på Teatergrillen att dra öronen åt sig.

– Dagens börs älskar bolag som gör förvärv, så kortsiktigt är det rätt att gasa på och samtidigt dra nytta av billig finansiering. Men långsiktigt ökar naturligtvis risken för felsteg när värderingen kommit upp. Bolagen med förvärv som affärsidé borde dra ner på tempot i den här marknaden, men hur ska de då kunna försvara sin egen höga värdering? Det blir lite lose-lose över det hela, säger ostronet och tänker på bolag som Addtech och Indutrade med flera.

Vad var det de sa?

Resenären: Besparingsprogrammet på 1,5 miljarder som kommunicerades före jul kommer att sluta på 4 miljarder, berättade en som i julas flög första klass hem från Miami. Sedan dess har SAS kommunicerat att de för närvarande identifierar ytterligare strukturella åtgärder som ska ta itu med de strukturella kostnadsnackdelar som SAS har.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.