Stora skillnader i bankernas rörliga boränta – här lånar du billigast

Det lönar sig att välja rätt bank för sitt bolån direkt. För många är det för krångligt att byta i efterhand. Affärsvärldens genomgång av snitträntorna visar vilka aktörer som ger bäst ränta över tid.
Stora skillnader i bankernas rörliga boränta – här lånar du billigast - Lägenhet Bostadsbyggande bostad fastighet fastighetsmarknad
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Trots att varje liten räntepunkt ger hushållen mer i plånboken är det svårt för många att navigera bland boräntorna. För att se vilka aktörer som är billigast har Affärsvärlden gjort ett nedslag och kollat in den rörliga snitträntan i augusti sex år tillbaka. Och resultatet visar att det är de mindre uppstickarna som erbjuder bäst rörlig ränta år efter år, även om det finns variationer. Aktörer som Länsförsäkringar Bank, Skandiabanken, Stabelo hör till de som de senaste åren ofta kunnat erbjuda bäst villkor. Hos Länsförsäkringar Bank till exempel kostade ett rörligt bostadslån nu i augusti 4,18%. Hos storbankerna Swedbank och Nordea fick man i stället betala 4,41% och 4,45% i snitt.

“Vi strävar efter att våra bolån inte ska vara billigast och heller inte dyrast, men Swedbank ska ge kunderna det bästa helhetserbjudandet”, säger Love Liman Jacobsson pressansvarig på Swedbank.

Danske Bank har vässat sina räntor de senaste två åren efter att ha legat på botten, och därmed lyckats ta sig upp bland topp tre billigaste bolånegivarna. Men i augusti i år erbjöd både LF Bank och Stabelo lägre räntor än vad Danske Banks kunder fick. Medan Skandiabanken lyckats hamna på pallplats under fem av de sex augustimånaderna som Afv tittat närmare på.

“Jag tror att det helt handlar om konkurrensen – att dessa banker vill få fler kunder och märker att det funkar när de sänker räntorna. Sen har Danske Bank lägre räntor för de som är med i facket och Skandiabanken har rabatt för de som har pensionssparande hos sig – så det finns säkert sådana aspekter också”, säger Christina Sahlberg på lånejämförelsesajten Compricer.

Inte alla kan låna hos Stabelo

Bostadsinstitutet Stabelo, som mellan 2019 och 2021 hade den lägsta rörliga räntan, har de senaste två åren fått se sig omkörd av både Länsförsäkringar Bank och Skandiabanken. Men ambitionen är att växa och att vara billigast. I september i år låg Stabelos rörliga ränta på 4,05%, åter bäst i klassen. I augusti i år fick bolåneutmanaren nöja sig med en andra plats.

Men det är inte alla som kan ta lån hos Stabelo. Behöver man låna mycket i förhållande till sin bostads värde går man bet här. Nätmäklarna Avanza och Nordnet samarbetar med Stabelo.

“Stabelo kan nog sätta en lägre ränta för att de endast accepterar belåning upp till 60% av bostaden – det vill säga de tar en lägre risk”, säger Christina Sahlberg.

Hur billiga är då storbankerna? Handelsbanken och SEB dyker ibland upp bland de som ger lägst snittränta. Både i augusti 2019, 2021 och 2022 var SEB:s snittränta tredje lägsta. Men de senaste tre åren har det varit sämre med prispressen. Bankens kunder har fått betala högre räntor än hos andra aktörer.

En bank som däremot aldrig dyker upp i den billigaste toppen är Swedbank. Men det finns en aktör som är ännu dyrare, Nordea. Bankens räntor är de dyraste fyra av sex granskade augustimånaderna. Något otippat tar Nordea marknadsandelar på bolånemarknaden. Något Afv skrivit om.

Inte billigast i statens bank

Statliga SBAB, som ofta lyfter fram sin affärsmodell – inga tidsbestämda ränterabatter som behöver förhandlas om – har haft svårt att agera prispressare. Deras ränta har de senaste åren varit bland de dyrare. För några år sen hamnade deras snittränta på en topp tre placering. Men det var ett tag sen nu.

“SBAB höjer och sänker ofta alltid i takt med högre eller lägre upplåningskostnader. Och ja, de skulle ju vara prispressare men det verkar inte riktigt ha blivit så”, konstaterar Christina Sahlberg.

“Som statlig bank kan vi påverka räntan, men vi kan inte sätta vilken räntenivå som helst. Vi verkar trots allt på en kommersiell marknad. Vi strävar efter att kunna erbjuda både konkurrenskraftiga bolån och schysst sparränta och samtidigt nå de mål ägaren (staten) har satt vad gäller lönsamhet och utdelning”, säger Catharina Henriksson, kommunikationschef på SBAB.

“SBAB gör inga övervinster utan ska leverera på de mål ägaren staten har satt. 40% av vår vinst efter skatt går tillbaka till statskassan”, förtydligar hon.

Läs också:

Swedbank: Ett fynd trots motvind med bolånen

Swedbanks VD om att driva ut demonerna: ”Det är inte en partikonferens”

Från protokollet: Konsumtionen oroar Riksbankens direktion

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.