Stora skillnader

Generationsfonder är ingen homogen grupp. Carlson minskar inte risken i sina fonder, Nordbanken är fullinvesterad i aktier och SPP investerar bara i svenska aktier.

Förvaltarna av generationsfonder har olika syn på när det är dags att börja minska andelen aktier och därmed reducera risken i sparandet. Samtliga är till en början fullinvesterade i aktier. SPP och Handelsbanken börjar neddragningen redan ungefär 30 år innan spararen går i pension. Carlson föreslår en nedviktning 20 år före pension. Länsförsäkringar och SEB väntar till tio år innan pension och Nordbanken till fem år innan det är dags.

Vilket är bäst?

Olikheterna är ett tydligt besked om att det inte finns några sanningar om pensionssparande och att spararen måste ta ett eget ansvar (läs artikeln Alltför enkelt).

Länsförsäkringar och SEB minskar andelen aktier med 5 procent per år när tio år återstår till pension till dess att fonden består av hälften aktier och hälften räntebärande. Så förblir fördelningen även efter pensioneringen. Vid pensionstillfället har SPP krympt andelen aktier till runt 15 procent. Handelsbanken har bara något större andel aktier.

Svenska vs utländska

De fem sista åren före pensionen investerar Nordbanken mellan 50-100 procent i aktier och efter pension uppgår andelen till mellan 20 och 55 procent. Historiskt har aktier givit högre avkastning än obligationer varför pensionen kommer att blir olika stor beroende på vilken förvaltare man väljer.

En annan skillnad är att SPP:s fonder bara investerar i svenska aktier medan övriga förvaltares aktieportföljer är globala med en svensk övervikt. Att bara placera i svenska aktier ger en högre risk, men SPP har samtidigt en högre andel obligationer.

Viktar inte om

Carlsons fonder skiljer sig från konkurrenternas på en tredje punkt – spararen själv måste byta fond för att minska risken. Förvaltaren gör det inte åt spararen. Därför heter fonderna också Carlson 28-44 år, Carlson 45-58 år och så vidare.

Generationsfonderna är främst framtagna för pensionssparande. SEB och Nordbanken förbjuder inte direktsparande, men tar ut en köpavgift på tio respektive fem procent vid direktsparande. Nordbanken har tre olika avgiftsmodeller, en för PPM, en för privat pensionssparande och en för direktsparande. Länsförsäkringars fonder är inte alla öppna för direktsparande idag. Medan SPP och Carlson har inga restriktioner.

Egen portfölj

Alternativet kan vara att plocka ihop en portfölj själv. Fördelen med det är, förutom att spararen väljer risk själv, att man kan välja förvaltare som har bäst förutsättningar på olika marknader, till exempel svenska förvaltare i Sverige och så vidare. I och med premiepensionen kan man dessutom placera små medel hos utländska förvaltare som annars kräver stora minimiinsättningar.

Avstår man helt från att välja hamnar pengarna i Premiesparfonden, hos 7:e AP-fonden och som från första till sista spardagen består av 85 procent aktier, varav 20 procent är svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase