Stora pengar för låga priser
De flesta stockholmare känner igen prispressarkedjan PrisXtra, som i dag har fem butiker i huvudstaden. Färre känner igen ägarna, grundaren Rudolf Lundin och hans fyra barn Henrik, Fredrik, Magnus och Ulrik. Affären häromveckan där kedjan säljs till Johnsonsfärens börsnoterade dagligvarukoncern Axfood innebär nu att ägarfamiljen tar hem vinsten efter 16 års arbete som lågprispionjärer.
Men familjen blir på sätt och vis ändå kvar i bolaget.
– Jag kvarstår som vd, och alla anställda blir kvar. Vi kommer att förhandla varor och välja sortiment som vi gjort tidigare. Det var en viktig del i affären, att vi får fortsätta göra ett bra jobb, säger Magnus Lundin till Affärsvärlden.
Magnus Lundin vill inte avslöja vad de får för sin lågpriskedja, men PrisXtra omsätter i dag drygt 700 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansiella poster det senast kända räkenskapsåret med slut augusti 2006 på 27 miljoner kronor. Det är antagligen inte orimligt att gissa att familjen fått ett antal hundra miljoner för sin skapelse.
Axfood själv värderas till 15 gånger vinsten på börsen i dag. Om PrisXtra värderades lika högt indikerar det ett värde på uppemot 400 miljoner kronor, vilket dock verkar i högsta laget. Men en ersättning på åtminstone 100-200 miljoner kronor vore inte orimlig.
En hög prislapp borde också vara motiverad med tanke på lågpriskedjans tillväxtplaner.
– Vi ska ha tio butiker i Stockholm år 2010. I dag har vi fem, säger Magnus Lundin.
Sagan om PrisXtra inleddes 1990 och berättas på bolagets hemsida. När pappa Rudolf Lundin under ett affärsbesök på Öland upptäckte att bönderna bara fick 1,25 kronor per kilo för sina palsternackor fick han sin idé. För att dagligvaruhandlaren Lundin skulle täcka sina egna kostnader var han tvungen att prissätta palsternackorna till 17,90 kronor per kilo. Det blev startskottet till idén med en butik där de fördyrande mellanleden kapades, och 1991 slog den första PrisXtrabutiken upp portarna.
Sedan dess har familjen Lundin regelbundet uppvaktats av dagligvarudrakarna, men fram tills nu har familjen avböjt alla bud. Så varför blev det ändå Axfood?
– Vi har haft uppvaktning varje år. Men nu var tajmningen bra. Det kan vara svårt för en mindre aktör att hitta rätt butikslägen och få de tillstånd som behövs, så vi behövde en stor, stark partner. Det här kändes rätt, förklarar Magnus Lundin.
Exakt hur ägandet i bolaget är fördelat i dag är oklart. Enligt senaste publicerade årsredovisningen äger pappa Ulrik Lundin 60 procent och de fyra sönerna 10 procent vardera. Men i en artikel i Affärsvärlden år 2004 berättade familjen om att sönerna successivt skulle köpa aktier av fadern så att de fem familjemedlemmarna skulle komma upp i 20 procent vardera.
Köpet av PrisXtra kommer bara några veckor efter en annan storaffär på Stockholms lågprisbutikmarknad. Det var i mitten på november som Kooperativa Förbundet köpte en av Sveriges största enskilda livsmedelsaffärer, Daglivs vid Fridhemsplan på Kungsholmen.
Även Daglivs var privatägd, av handlarparet Catrin och Niklas Åberg. I en artikel på nyhetssajten E24 berättas om hur paret år 2001 köpte loss butiken från Catrin Åbergs far, Kenneth Mats-Ers.
– Vi har varit här hela våra arbetsföra liv, men hade inte alls planerat att sälja när KF började uppvakta oss för några veckor sedan. Efter att ha funderat fram och tillbaka så kom vi fram till att det är bättre att sälja när det står på topp än att vänta i 15 år och sedan gå i pension, sa Niklas Åberg till E24.
Daglivs enda butik omsatte under det senast kända räkenskapsåret, med slut i augusti 2006, 417 miljoner kronor och gjorde då en liten förlust. Enligt egen uppgift i E24-artikeln är omsättningen just nu 560 miljoner årligen.
Inte heller för Daglivs är köpeskillingen känd. Men KF:s vd Lars Idermark berättade för branschtidningen Fri Köpenskap att det inte blev något lågpris för lågprisbutiken.
– Vi fick betala ett högt pris för de mervärden som finns i butiken, sa han till Fri Köpenskap.
Daglivs tillhörde tidigare gruppen av fristående Vivohandlare i Stockholm, som för några år sedan bröt sig ut från Axfood och bildade Vi. Nu blir Daglivs alltså en del av KF, det tredje stora dagligvarublocket i Sverige vid sidan av Ica och just Axfood. Vi-gruppen har servats av den oberoende matgrossisten Bergendahls, och har därmed kunnat vara en fjärde maktfaktor på Stockholms dagligvarumarknad.
Affären innebär ett stort avbräck för Vi-gruppen, tidningen Fri Köpenskap har bland annat skrivit om hur oroliga Vi-handlare tror att deras inköpsstyrka skulle försämras. Frågan är också hur konkurrensen framöver påverkas. Både PrisXtra och Daglivs har utgjort fristående alternativ för dagligvarukunder i Stockholms innerstad, i konkurrens med bland andra Axfoods lågpriskedja Willys och de utländska jättarna Netto och Lidl.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.