”Stor risk investera på börsen nu”

Fondgurun, Morningstars informationschef Jonas Lindmark ger sin syn på börsen och berättar varför han i grund och botten tror på råvaror och hedgefonder.
”Stor risk investera på börsen nu” - Jonas_Lindmark_Realtid1
Jonas Lindmark. Foto: Morningstar

Namn: Jonas Lindmark

Ålder: 58

Gör: Informationschef på finansanalysbolaget Morningstar

Gjorde tidigare: Tidigare analyschef på Morningstar och medarbetare i Affärsvärlden

Finns på: Hans egen Morningstar-blogg

”För mig som är 58 år och snart ska gå i pension, är det för stor risk att enbart investera på börsen nu. Människor med små marginaler i sin ekonomi kanske inte har något val, utan de måste ligga kvar på aktiemarknaden för att ha kvar chansen att få ut en rimlig pension. Men om man har större marginaler som jag, ja då går det att casha hem nu och det blir en väldigt bra pension ändå. Och därför kommer jag att ta låg risk de kommande sju åren. Jag började dra ned på expone­ringen i höstas ordentligt, vilket jag även gjorde

hösten 2019.”

Givet din minskade riskvillighet, hur ser din pensionsportfölj ut idag?

”Dels har jag en gammal traditionell livförsäkring som inte tagit in nya kunder på 20 år, så kostnaderna är låga och man behöver inte finansiera att de ska skaffa nya kunder. Så där har jag ju aktie­exponering, men de har en stor andel fastigheter också. För elva år sedan bytte jag tjänstepension till Brummer Life, och där bestämde jag från början att jag ville ha hälften aktier och hälften hedgefonder. Men nu har jag viktat om det till 10% aktier, och 40–50 procent hedgefonder och resten likvida medel. I PPM är jag helt likvid sedan i februari, med syftet att köpa aktiefonder efter nästa börsras.”

Varför hedgefonder?

”Det är som att ha en brandförsäkring. Visst det är lätt att säga att den är onödig om ens hus aldrig brinner, men det är ju svårt att veta på förhand. I april 2010 var jag 47 och tänkte att jag skulle fortsätta jobba mindre än 20 år till. Genom mitt jobb är jag extra beroende av finansmarknaden, går börsen riktigt dåligt kan jag förlora både jobbet mina investeringar. Jag har alltså haft en högre riskexponering än många andra. Därför är det bra med hedgefonder då de kan hitta avkastningar som inte korrelerar med att

aktiemarknaden går bra. Så för mig har hedgefonder passat bra.”

Vad skulle kunna locka dig till att satsa på något nytt aktieinnehav? Är du helt klar med börsen?

”Nej, det vi har sett de senaste fem åren är att ibland kommer ett dåligt kvartal och då rasar Stockholmsbörsen 20%. Nästa gång det händer så köper jag igen. Nu är vi bortskämda med att det vänt snabbt, men om man går tillbaka till 2000–2002 var det ju faktiskt tre år i rad då börsen backade. Och det är klart det kan hända igen och då kommer jag säkert ha köpt in mig för tidigt. Så man måste ha riskerna i åtanke.”

”Nej, det vi har sett de senaste fem åren är att ibland kommer ett dåligt kvartal och då rasar Stockholmsbörsen 20%.”

Du sitter dagligen mitt i flödena av finansdata och nyheter och har gjort det hela din karriär, vilka faktorer tror du kommer vara de mest avgörande för hur börsen utvecklas framöver?

”En megatrend är ju räntorna och inflationen, vi har sett snart 30 år i Sverige med backande räntor. En annan stor faktor är Kinas ekonomi och att de facto hittills köpt andelar av den globala marknaden genom att pressa priserna. Men nu börjar de ta mer betalt för sin export och då blir det inflation för alla oss andra. Och det är ju inte bara Kina, utan många andra länder som historiskt tagit lite betalt. Jag vet inte när, men vi kommer till en situation när priserna stiger igen. Och när länder som Kina får allt äldre befolkningar som vill casha hem på de investe­ringar de gjort så kommer det också påverka aktiepriserna. Det kan driva ner börsen, men frågan är återigen när. 10 år, 15 år? Ingen kan veta, även om marknaden såklart hela tiden blickar framåt och försöker diskontera sådana här saker.”

Bland annat tech- som ESG-orienterade bolag har sett kraftigt ökat intresse från såväl investerare som media, finns det någon sektor som du känner blivit bortglömd eller undervärderad på senare tid?

”Råvaror har varit liksom undan­skuffat länge både av hållbarhetsskäl och kanske ännu mer lönsamhetsskäl. Världsekonomin växer ändå nu och råvaror är basen, oavsett om det är olja eller metall. Det är ju konjunktur­känsligt och det tror jag har lett till att många investerare som inte velat ta så stora risker helt enkelt har avstått eftersom många kanske bara är på börsen i brist på andra alternativ. Slår man ihop konjunkturkänslighet och hållbarhetsfrågan så är det lätt att säga ’vi skippar råvarorna’ och det blir oproportionerligt lite investeringar i den sektorn. Det verkar ju då rimligt att pendeln någon gång kommer svänga tillbaka och råvaror kommer bli vinnare igen.”

Har du använt den insikten i ditt investerande?

”Under pandemiraset passade jag på och satsade i råvarufonder och i Brasilien till exempel. Brasilien är ett exempel på en ekonomi som är väldigt råvaruberoende, i alla fall deras börs.”

“Det verkar ju då rimligt att pendeln någon gång kommer svänga tillbaka och råvaror kommer bli vinnare igen.”

Som du säger är Brasilien och råvaror kanske inte helt okontroversiella att investera idag – hur har det gått för dig?

”Jag gick in i slutet av mars och redan efter sex veckor hade råvarufonderna gått upp 50%, för de rasade mer än resten av börsen. Men landet Brasilien har inte återhämtat sig lika bra, där underskattade jag den politiska felhanteringen och problemen med pandemin. Men Brasilien har ändå god potential med ung befolkning och mycket naturtillgångar. Det kanske tar en generation till att få ordning på politiken.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF