Stor rabatt på kassakon

De två största portföljinnehaven Vitrolife och Mycronic driver Bures aktie just nu. Tillsammans med den stora kassan väger det över för att köpa aktien.

Investmentbolaget Bure bildades 1992 då löntagarfonderna upplöstes. Nybildade Atle och Bure fick då 2,2 miljarder kronor vardera. Tanken var att de båda bolagen skulle förse onoterade företag med riskkapital och fungera som en typ av bank i ett system med många olika riskkapitalbolag. Det fanns även tankar på att Bure skulle byggas upp till ett maktbolag, ett Västsveriges Investor.

I slutändan blev det någonting annat, enligt bolaget ”att vara en långsiktig huvudägare av rörelsedrivande verksamheter”. Aktieägarvärdet skapas genom att aktivt förvärva, utveckla och avyttra bolag. Nästan som ett private equity-bolag, med andra ord, även om det inte är särskilt mycket av den varan i praktiken. Förutom andra halvan av företagsnamnet, Bure Equity.

Dagens Bure består av fem noterade bolag, två onoterade innehav och en kassa på knappt 700 miljoner kronor. Per den sista mars var de noterade innehaven värda knappt 1,8 miljarder kronor och utgör 64 procent av substansvärdet. Störst värdemässigt är teknikbolaget Mycronic (tidigare Micronic Mydata) och biomedicinföretaget Vitrolife som tillsammans utgör 65 procent av de noterade innehaven. De är båda exempel på långsiktiga innehav, där den ursprungliga investeringen i Micronic gjordes 1986 respektive 2000 i Vitrolife.

Övriga noterade innehav är kontraktstillverkaren Partnertech, private equity-bolaget inom läkemedel Medcap och Xvivo Perfusion, där det senare är en avknoppning från Vitrolife. Partnertech har 16 år på nacken som investering, men har varit en besvikelse för Bures aktieägare. Svag har utvecklingen även varit för de onoterade innehaven. Utbildningsbolaget Mercuri fortsätter att visa förlust trots åtgärder. Det bokförda värdet har skrivits ner från 312 till 113 miljoner kronor under de senaste två åren.

I fjol steg substansvärdet per aktie, justerat för utdelning, med 25,5 procent, vilket var ungefär som börsen. I år har den goda utvecklingen fortsatt. Under årets första kvartal ökade substansvärdet med 10 procent till 36,8 kronor per aktie. Substansvärdet har dessutom troligen redan passerat 40 kronor per aktie i skrivande stund, motsvarande ytterligare 10 procents ökning under andra kvartalet. Anledningen stavas en kraftig kursuppgång i kärninnehaven Mycronic och Vitrolife.

Bure, med nytillträdde vd:n Henrik Blomquist, har en pragmatisk syn på aktieägarvärde och har historiskt bjudit på utdelningar av kontanter och portföljbolag, aktieåterköp och inlösenprogram. Sedan börsnoteringen 1993 har Bure genererat en årlig totalavkastning på över 13 procent jämfört med börsens cirka 8 procent.

Med andra ord en riktigt bra avkastning. Det går ändå inte att komma ifrån att det är lite svårt att få kläm på vad som är Bures unika fördelar.

Det finns ingen exitstrategi, och en eventuell unik branschkompetens ser ut att växla över tid. Just nu ser portföljen ut att luta åt life science-sektorn med Medcap som det nyaste noterade innehavet.

Frågan är dock varför Bure investerar i Medcap, det vill säga ett annat private equity-bolag som investerar inom life science, och inte via sin egen förvaltningsorganisation, som trots allt kostar mellan 30 och 40 miljoner kronor per år.

I dag handlas aktien med substansrabatten 22 procent, vilket är något under rabatten de senaste tre åren. Vi tror inte att substansrabatten kommer att minska radikalt framöver, men vi har en positiv syn på de största innehaven Micronic och Vitrolife. Den stora kassan möjliggör dessutom fortsatta återköp, generösa inlösenprogram och stor flexibilitet för ytterligare investeringar. Sammantaget är vi försiktigt positiva till Bure. Riktkurs 36 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF