”Stor potential i vindbolaget”
– Tack bra, trots att vi har ägt för lite fastigheter, inte ägt indextunga kursraketen Boliden, eller Axis, som blev föremål för uppköp av Canon. Räddningen har bland annat varit teknikbolagen Mycronic och Enea som har flugit fram på börsen.
– Det är ett bolag som generellt sett mår mycket bättre än tidigare, som ett resultat av sammanslagningen mellan Micronic och Mydata. Kassaflödet och kassabehovet är nu ett helt annat än tidigare. Just nu är det ett bolag med den trevliga kombinationen hög tillväxt och hög direktavkastning.
– Kanske delvis, men just nu har de en fantastisk framgång på maskritarsidan. Maskritare är grädden på moset i ett i övrigt välfungerande bolag. Vi upplever aktien fortfarande som billig.
– Enea är numera en tillväxtstory, vilket inte varit fallet tidigare. Efter avyttringen av konsultrörelsen är det ett renodlat mjukvarubolag med en rörelsemarginal strax över 20 procent. Den förbättras dessutom stadigt. Enea är överkapitaliserat, skuldfritt, har låg kapitalbindning och betalar ut extrautdelning varje år. Anledningen till att aktien inte har värderats upp tidigare har varit avsaknaden av tillväxt, men nu kommer den.
– Det är inte längre det gamla Enea med endast en produkt och relativt hög risk. De har breddat produktutbudet och adresserat fler segment än telekom, vilket tagit ner risken. Flera av konkurrenterna har dessutom blivit uppköpta och plötsligt står Enea där som ett av få oberoende val för kunden.
– Med traditionella historiska mått som exempelvis p/e-tal ser börsen dyr ut. Givet de låga räntorna och därmed lägre avkastningskrav än historiskt är börsen inte lika dyr. För den som tror på låga räntor under en lång period går det till och med att hävda att börsen är lågt värderad.
– Eolus Vind är ett ganska litet och bortglömt bolag. De har en stabil verksamhet och har tjänat pengar under alla år. De har ett varulager och anläggningstillgångar i form av vindparker som de successivt säljer ut och realiserar stora värden. Efter försäljningarna kommer de att ha en kassa som nästan är lika stor som börsvärdet. Deras nya affärsmodell är nu bevisad med Google-kontraktet där de har sålt vindparkerna vidare.
– Delvis. I dag finns det ett enormt överskottskapital. Men om de betalar ut överskottskapitalet och bantar balansräkningen så stiger avkastningen. En sådan åtgärd är inte inprisad i aktiekursen och utgör en mycket stor potential.
– Svår fråga, men jag bedömer att 2015 blir ett bra börsår. I dagsläget talar den extremt låga avkastningen på räntemarknaden definitivt till aktiemarknadens fördel.
– Den geopolitiska oron ligger där och puttrar. Samtidigt skapar en värdering över det historiska genomsnittet en osäkerhet i sig. Om de massiva inflödena i aktiemarknaden minskar eller upphör räknar vi med en ökad oro och därmed volatilitet i marknaden.
Henrik Söderberg
Förvaltar: Swedish Small Cap hos Carnegie Asset Management.
Förvaltat kapital: 360 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.