”Stor potential i Raysearch”

Johan Lannebo och Claes Murander, som förvaltar Lannebos microcapfonder, diskuterar långsiktiga innehav, attraktiva bolag och rollen som storägare.

Hur länge har ni arbetat med den här typen av fonder och hur har de utvecklats?

– Den första microcapfonden startade vi för elva år sedan, då var den ensam i sitt slag. Nanocapfonden startade vi för 1,5 år sedan. Vi är väldigt långsiktiga i våra investeringar och våra andelsägare har lång placerings­horisont. Därför är det extra roligt att ­avkastningen är så stark över tid, i genomsnitt 15 procent per år i elva år. Som jämförelse har Carnegies småbolagsindex avkastat 10 procent per år under samma period.

Vad har fonderna för inriktning?

– Det är aktivt förvaltade aktiefonder som riktar sig till professionella investerare. ­Aktiv förvaltning betyder att vi gör vår egen oberoende bedömning och väljer ut bolag utifrån tydliga kriterier där vi ser potential för långsiktigt hög, riskjusterad avkastning. Det är koncentrerade fonder där vi siktar på att ha 25–30 innehav.

Vilken typ av bolag vill ni ha i portföljen?

– Vi gillar bolag som växer med god lönsamhet och har bra kassaflöden, och där det finns en tydlig huvudägare, även om just det inte är ett absolut krav. Tittar man på hela det tänkbara universumet handlar det om ungefär 500 bolag som skulle kunna platsa i portföljen. Förutom portföljinnehaven har vi ungefär 100 bolag som vi följer noga och ytterligare 100–200 bolag som vi snabbt skulle kunna ta upp bevakning på. Den här typen av mindre bolag är ofta inte lika ­analyserade som större bolag, det ställer krav på att vi har en egen analyskapacitet. Och det har vi.

Med tanke på fondens storlek och att ni har ett mindre antal innehav antar jag att ni blir en ganska stor ägare i flera av innehaven. Hur hanterar ni det?

– Att vara stor ägare ser vi som en möjlighet att påverka. Vi är aktiva bland annat genom att vi sitter i många valberedningar. Förra säsongen hade Lannebo representation i 34 valberedningar och av dessa var 22 ett resultat av innehav i de här fonderna.

Kan ni ge några exempel på innehav som är representativa för er strategi?

– Raysearch är ett bolag som vi har haft i portföljen i ungefär tio år. Då låg börsvärdet på ungefär en miljard, i dag ligger det på 5,5 miljarder kronor. Raysearch levererar system för dosplanering för cancerpatienter. I början gjorde Raysearch det i samarbete med andra bolag, men för drygt sju år ­sedan bestämde ledningen sig för att ­lansera ett eget system som blivit väldigt framgångsrikt. I dag finns det på över 400 cancerkliniker runtom i världen. Men tittar man på potentialen finns det i dagsläget 8 000 kliniker som skulle kunna använda systemet, och det väntas öka till 10 000 under de närmaste åren. I slutet av året kommer bolaget också att lansera ett informationssystem för cancerkliniker, vilket därmed breddar produktportföljen ytterligare.

– Ett annat innehav som funnits med länge är HMS Networks, ett bolag med ­ursprung i Halmstad och som är en ledande global leverantör av kommunikations­teknologi inom industriell automation. Det handlar alltså om lösningar som gör det möjligt för exempelvis olika maskiner i en industrianläggning att kommunicera med varandra, och med andra system. I takt med att fler och fler saker blir uppkopplade kommer behovet av den här typen av lösningar att fortsätta öka.

Det var två innehav som ni haft länge – har ni något exempel på ett nytt innehav?

– Ja, vi har nyligen tagit in det finska bolaget F-Secure. Det är ett välskött bolag där grundaren fortfarande är huvudägare, och som varit framgångsrika när det gäller att sälja ­it-säkerhetslösningar till konsumenter. Nu har bolaget utvecklat portföljen med produkter som riktar sig mer till företagssidan, vilket skapar väldigt goda tillväxtutsikter. Data­säkerhet och hackerattacker är ju något som berör alla, både privat och professionellt.

Johan Lannebo och Claes Murander

Förvaltar: Lannebo Micro Cap I och II, samt Lannebo Nano Cap.

Förvaltat kapital: Sammanlagt cirka 8 miljarder kronor.

Utveckling: +7,7, +9,5 respektive +16,3 procent hittills i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.