”Stor potential i ABB”
Hur ser fondens investeringsstrategi ut?
– Vi letar efter tre U:n, kan man säga. De bolag vi köper ska vara underresearched, undervalued och unpopular, alltså undervärderade och lite impopulära företag. Egentligen handlar det om klassisk värdeförvaltning.
– Det har tryckts ganska mycket pengar sista åren, då många centralbanker har varit aktiva på det sättet. Sedan har det kommit en trend med indexfonder och olika typer av ETF:er, vilket har gjort att många dyra aktier har blivit ännu dyrare. Och de aktierna är vi inte så ofta ägare till, givet vår förvaltningsmodell. Det kan vara en förklaring.
– Absolut! Det är jag helt övertygad om. Jag skulle vara mycket försiktig med att köpa indexfonder i dag. Du köper automatiskt många dyra aktier via ett index. Vi kommenterar aldrig bolag vi inte äger, men många aktier handlas i dag på rekordmultiplar.
– Eftersom framtida globala makrotrender generellt är svåra att spå, ligger mitt huvudfokus på så kallad ”bottom up”-analys. Mitt arbetssätt är att försöka förstå vad som gör att ett specifikt bolag kan vara i en bättre position om tre till fem år och hur mycket av detta som avspeglas i nuvarande värdering. Om man gör en sådan undersökning inom till exempel bolag som gör utrustning till gruvindustrin så ser man snabbt att det ser tufft ut. Samma sak gäller oljebolagen.
– Nya oljefält hade kanske en breakeven-nivå på 70–80 dollar fatet. Den nivån måste nu ner rejält med tanke på det låga oljepriset och att oljebolagen jagar kostnader överallt. Ur det perspektivet är finska Kemira intressant då bolaget har tagit fram en teknik som gör att mer olja kan utvinnas från befintliga källor till ett förhållandevis lågt pris. Mycket lite av denna möjlighet är reflekterad i dagens värdering.
– De kom med en svag rapport alldeles nyss, aktien gick ned 8 procent. Men den hade gått upp mycket före rapporten. Oljebolagen måste ju hitta sätt att få upp oljan kostnadseffektivt.
– Just nu ungefär en procent. Men den kanske kan bli större och vi hoppas självklart att den stiger på tre till fem års sikt.
– En trend vi tror mycket på är solenergi. Priset på att omvandla solenergi till elektricitet har gått ner mycket den senaste tiden. Vi har investerat i ett kinesiskt bolag som heter GCL-Poly Energy som bland annat tillverkar solpaneler. Ett annat innehav är ABB som tillverkar inverterare som omvandlar likström till växelström. I takt med att solenergin ersätter fossila bränslen kommer efterfrågan på solenergirelaterade produkter att öka.
– Jag tror att den kan nå 250 kronor inom tre år.
– Många förknippar nog Samsung med mobiltelefoner, där man på senare tid tappat mark till Apple. Men bolaget är världsledande inom tillverkning av microchip. Det är de små chippen som sitter i telefonerna, bland annat görs vissa av Apples chip i Samsungs fabriker. Samsung har investerat mycket pengar i det här de senaste åren. Nu är det dags att skörda.
– Continental uppfattas nog av många bara som en däcktillverkare. Men det är faktiskt något av ett ”Autoliv in disguise”. Continental är väldigt duktiga på aktiv säkerhet, vilket är en trend som kommer väldigt starkt. De har heller inte påverkats särskilt mycket av Volkswagen-skandalen. Jag tror att de som köper Continental på den här nivån kan få en fin resa.
– Jag har alla mina sparpengar i Skagen Vekst. Det känns naturligt.
Erik Bergöö
Förvaltar: Skagen Vekst.
Förvaltat kapital: 7,5 miljarder norska kronor.
Utveckling: +0,2 procent i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.