Stor osäkerhet om ränteutvecklingen

Osäkerheten om ränteutvecklingen, såväl i Sverige som internationellt, är rekordstor. Ekonomerna på SEB är mest försiktiga, medan de på Handelsbanken är mest optimistiska. Nordea ligger mittemellan. Det handlar om att välja vem man ska lita på. Olle Djerf på Nordea, Klas Eklund på SEB eller Jan Häggström på Handelsbanken?

Eller annorlunda uttryckt, tror du att USA kan dra igång tillväxttåget igen det närmaste halvåret?

De tre bankerna har nu samtliga presenterat färska konjunkturrapporter. När det gäller Sveriges tillväxt i år ligger de kant i kant, 1,8-1,9 procent.

Men nästa år ökar gapet. SEB spår 2 procent och Handelsbankens 2,9 procent. År 2004 närmar de sig varandra igen och gapet sluter sig till 2,5-2,6 procent.

Det här innebär att tjuren Handelsbanken tror att riksbanken börjar höja räntan i början av nästa år till totalt 5 procent.

Nordea är lite försiktigare och tror på en ökning med 0,25 procentenheter inom sex månader. Björnen SEB tror att riksbanken kommer att styras av EMU-politik och därför ligga oförändrad för att närma sig Europa.

Spannet här ligger på mellan 4,25 och 5 procent på ett års sikt.

Alla bankerna utgår i sina svenska prognoser från att socialdemokraterna fortsätter att regera och de tror inte på några dramatisk förändringar även om borgarna skulle vinna. Möjligen kan en EMU-anslutning ta lite längre tid om det blir krångligt att få med LO på tåget.

De hetsar inte upp sig över det mediala ordkriget om socialdemokraternas påstådda sifferfiffel och det verkar inte finansmarknaderna heller ha gjort.

”Det handlar om förhållandevis väldigt små tal, jag ser det här mest som politik inför valet”, säger Eva Christina Horwitz på Handelsbanken.

”Regeringen trixar kanske lite med siffrorna men man får följa utvecklingen över en längre period för att se om det finns någon systematik i det, just nu ser vi ingen anledning att hetsa upp oss över det här”, säger Klas Eklund, chefekonom på SEB.

När det gäller ECB går SEB och Handelsbanken på ungefär samma linje och lägger in en sänkning på 0,5 procent inom ett halvår. Det är framförallt Tyskland som sänker Europa med en väntad tillväxt i år på endast 0,3-0,5 procent.

Men Nordea tror på en starkare återhämtning och förutspår istället en höjning på 0,5 procent på ett års sikt. Här är spannet också stort, mellan 2,75 och 3,75 procent på ett års sikt.

Åsikterna om vart den amerikanska centralbanken Federal Reserve tar vägen går också isär.

Här tror både Nordea och Handelsbanken på höjningar, medan SEB tror på ytterligare en sänkning.

Totalt innebär det en skillnad på en hel procentenhet även här, mellan 1,75 och 3,25 procent.

Här ligger också en Svarte Petter, för som det ser ut idag vet inget hur länge nuvarande chefen Alan Greenspan, 76 år, får sitta kvar.

De flesta räknar med att han blir kvar tills läget känns någorlunda stabilt och att han sedan får ge plats åt någon annan. Men Greenspan har i efterhand fått mycket kritik och anklagats för att ha understött börsbubblans tillväxt och om marknadens förtroende för honom fortsätter att urholkas tronskiftet gå snabbare än många idag räknbar med.

Hans höga ålder innebär också att hans hälsa plötsligt kan bli sämre och utlösa skiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.