Stor optimism från Northvolt – trots skenande miljardförlust

Northvolt ökade förlusten kraftigt i fjol till över 12 miljarder kronor. Och trots megainvesteringar i nya fabriker syns inget lyft för batteriförsäljningen. De högt ställda målen ligger dock fast. "Vår position är starkare än någonsin", skriver Peter Carlsson i VD-ordet.
Stor optimism från Northvolt – trots skenande miljardförlust - PETER-CARLSSON
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Northvolt har skakats av förlorade kontrakt, inställda fabriksbyggen och mystiska dödsfall.

Mitt i turbulensen publicerar batteribolaget på tisdagen sin årsredovisning för 2023. I delar är det nattsvart läsning. Miljardförlusterna fortsätter att skena och uppgick under 2023 till 12,5 mdr kr, vilket kan jämföra med 3 mdr kr 2022. Bruttomarginalen som 2022 landade på minus 219% fortsätter utför till minus 438%.

Northvolt investerade rekordstort i nya fabriker under 2023 och capex landade på 19 mdr kr. Men trots megainvesteringarna minskade bolagets batteriförsäljning, från 1 020 Mkr kr år 2022 till 968 Mkr år 2023. Omsättningen ökade marginellt från 1 137 Mkr till 1 360 Mkr, och beror framför allt på ökad “övrig” försäljning, som råmaterial.

Långsiktigt mål ligger fast

Vid lanseringen 2017 hade Northvolt som mål att nå full produktion för den första fasen under 2023. Tidplanen har sedan dess förskjutits flera gånger. Det senaste beskedet är 2026 och gavs på tisdagen i en intervju med Di.

I sitt VD-ord skriver Peter Carlsson att Northvolt under det gångna året ställdes “inför flera utmaningar och motgångar” och att “utmaningar kvarstår”.

Bolagets långsiktiga och högt ställda mål ligger dock fast. Vid 2030 räknar Northvolt med att kontrollera 25% av marknaden i Europa. Enligt Peter Carlsson har bolaget en unik position framåt.

“Northvolt är den enda oberoende västerländska batteriproducenten med fordonskvalitet, med unika åtaganden från nyckelkunder, partners, investerare och regeringar. Vår position är starkare än någonsin, och vi leder vägen i att sätta riktmärket för hållbarhet i vår bransch.”

Optimism om framtiden

Peter Carlsson lyfter också fram att Northvolt dragit lärdomar av motgångarna under 2023.

“Jag förväntar mig att de positiva resultaten av våra lärdomar kommer att förstärkas när vi går mot att lansera ytterligare produktionsblock vid Northvolt Ett och nya fabriker i framtiden”, skriver han.

Styrelseordföranden Jim Hagemann Snabe är till skillnad från VD:n genomgående positiv.

“Med sin ledande position i Europa och ett nytt fotfäste på de nordamerikanska marknaderna tror jag att affärsmöjligheterna för Northvolt är enorma och att företaget är redo att framträda som ett av de mest betydande företagen i vår tid”, skriver han.

I slutet av juni blev det känt att Jim Hagemann Snabe varit sjukskriven sedan februari och inte har för avsikt att fortsätt som ordförande. Tom Johnstone har ersatt honom under våren.

Läs ocksåPeter Carlsson: Northvolt ser över sina expansionsplaner

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.